понеделник, 10 януари 2022 г.

Омикрон вече и в Русе

Заразен с варианта Омикрон вече е установен й в Русе, съобщават от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Освен в крайдунавския град случаи на зараза с новия щам са установени още в София-град (38), Пазарджик (6), София-област (2), Бургас, Варна, Пловдив, Сливен и Стара Загора – по 1.

По информация от Регионалната здравна инспекция през последното денонощие в региона са установени 42 нови случая на Ковид-19, като сред тях има две деца в училищна и още толкова в предучилищна възраст. Най-много са заразените в община Русе – 29. Седем заболели има в Бяла, трима в Две могили, както и по един във Ветово, Иваново и Сливо поле.

На болнично лечение в Русенска област се намират 267 души, като 58 от тях са в реанимация. Свободните легла са 121, от които интензивните са 8.

От РЗИ припомнят, че всеки делничен ден от тази седмица от 08.30 до 16.30 часа имунизации без предварително записване ще се извършват в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, намиращо се на ул. „Рига“ 35. В Белодробната болница всеки ден ще се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“, а в дните вторник и четвъртък и препарата на „Модерна“. Същевременно „зеленият коридор“ в беленската болница „Юлия Вревска“ ще бъде от 12.00 до 18.00 часа. Там, както и в русенското ДКЦ-2 ежедневно ще се прилагат и трите ваксини, по избор на пациента.

Имунизации продължават да се извършват и от лични лекари, както и в останалите предвидени за целта кабинети, които са четири на брой. В Университетска болница „Канев“ подобна възможност е предоставена в дните сряда и петък от 14.00 до 18.00 часа, а в кабинета на РЗИ, намиращ се на ул. „Байкал“ 12, всеки делник от 08.30 до 13.00 часа. Ваксини ще се поставят и в два медицински центъра. Единият е МЦ-1, т.е. бившата Втора поликлиника, а другият е „Медик консулт“, намиращ се на ул. „Воден“ 6. Имунизациите в МЦ-1 ще се правят от 08.30 до 12.00 в дните понеделник, сряда и четвъртък, а в „Медик консулт“ от 08.30 до 11.00 часа в дните вторник, сряда, четвъртък и петък.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии