сряда, 12 януари 2022 г.

Пенсионери и трети дози извиват опашки за ваксини в Русе

Продължава засиленият интерес на жителите в областта към имунизацията срещу COVID-19, съобщават здравните власти в Русенско.

По данни на РЗИ предходната седмица  направените  имунизации са с 40% повече от всички направени ваксини през декември. В понеделник има и единайсет ваксинирани деца на възраст между 12 и 18 години.

Сред желаещите да се ваксинират сериозен ръст бележат пенсионерите. За това информират прокуристът на МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла Димитър Димитров и управителят на Белодробната болница в Русе д-р Светослав Дачев.

„В момента  сред идващите за доза ваксина хора преобладават пенсионерите  - каза за в. „Бряг“ Димитър Димитров. – За сравнение мога да посоча, че допреди месец нямаше почти никакво желание за ваксини. Правехме по 1 флакон на ден. В последно време обаче използваме над 3 или 4 флакона на ден“, допълва Димитров.

Заради многото хора, чакащи на опашка за ваксини в Русе, в  Белодробната болница разкриха и втори стол за имунизация. „Бяхме принудени втори екип да отделим, тъй като интересът към имунизацията много се засили. От 4 януари са направени 1100 ваксини, средно по 250-270 на ден. Това звучи оптимистично и ни принуди да разкрием втори пункт“, разказа д-р Светослав Дачев. Добрата новина е, че има засилен интерес, но лошата е, че той е най-вече към бустерната доза, уточнява той.

Половината от чакащите за имунизация са пенсионери. Според д-р Дачев, стимулът не е паричната добавка, а интересът за собственото здраве. „Всъщност е лоша новина това, че населението в страната е разделено на две части. Милион и половина - два от хората ще си направят и трети, и четвърти бустер. Други два милиона обаче изобщо няма да се ваксинират“, каза д-р Дачев.

Засега ковид отделението в Белодробната болница все още не е със запълнен капацитет. “Амбулаторията е претоварена, по 120 души минават през три кабинета на ден. Над 60 % от тях са с ковид“, съобщи още управителят на тубдиспансера.

Припомняме, че всеки делничен ден от тази седмица от 08.30 до 16.30 часа имунизации без предварително записване ще се извършват в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2 на ул. „Рига“ 35. В Белодробната болница всеки ден ще се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“, а във  вторник и четвъртък и препаратът на „Модерна“. „Зеленият коридор“ в беленската болница „Юлия Вревска“ ще бъде от 12.00 до 18.00 часа. Там, както и в русенското ДКЦ-2, ежедневно ще се прилагат и трите ваксини.

 





briag.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии