събота, 5 март 2022 г.

Проведена кръгла маса на тема „Фолклорното многообразие на община Кубрат“

При повишен интерес на кръгла маса, която се проведе под домакинството на кмета на Общината Алкин Неби на 4 март 2022 година, представители на читалищата от населените места (Кубрат, Юпер, Севар, Мъдрево, Медовене, Каменово, Звънарци, Сеслав, Севар, Горичево и Бисерци) представиха местни обичаи и традиции.


С приветствие към участниците от кмета на общината Алкин Неби, Хюсеин Юмеров - председател на общинския съвет, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Маринова, форумът стартира своята творческа работа, който след всеки участник предизвикваше все по-голямо вълнение и по-голямо вълнение, защото всеки един от присъстващите се убеждаваше за сетен път, че фолклорът е един уникален фундамент, който скъсява всякакви различия - културни, религиозни, етнически.

Фолклорните носии на капанската общност и на алианската предизвикаха голям интерес и внимание по време на целия форум, които бяха представени детайлно от презентаторите Петя Неделчева и Мехмед Кенаров. Презентацията на Камбер Гочев от с. Мъдрево впечатли с академичното съдържание, с което представи ритуалния танц „Семах“. Кмета на село Горичево Ерсен Ибрям не представи кулинарното изкушение на село Горичево само със снимки, а и с вкусна баклава, от която опитаха всички и поздравиха майсторката Гюлвер Ариф. „Еньовден“, „Некропола в с. Каменова“, Живото съкровище на с. Юпер-Боенец, къната в турската сватба, „Коледари“, Хъдърлез, цялостната читалищна дейност на кубратското читалище и ученическата формация „Валенс“ внесоха истински чувства на гордост и радост от богатството и многообразието на местния фолклор.

Събитието завърши с музикален поздрав в народна песен в изпълнение на Туана Незирова и възстановка на обичая „Понуди“ от самодейките на с. Беловец, които заслужено обраха овациите от участниците. 

Поздравителен адрес към участниците и организаторите изпратиха Даниела Петрова-председател на РАКИЦ-Разград, д-р Айше Реджеб - Община Лозница и дизайнерката с разградски корени Дили Бозаджиева - която трогна с жеста си д-р Надие Карагьозова, която получи картина изработена от нея със заглавие „Родопчанка“ в унисон с темата на кръглата маса и много мили думи, които споделя в писмото си.

По време на форума звучаха много поговорки, които са събирани в продължение на 25 години от севарския самоук краевед Мехмед Нуретдин.

Специални гости на събитията бяха Калина Михайлова от с. Шуменци - най-награждаваната жена като пазител на традициите и обичаите, Милена Йорданова-общественик и бивш общински съветник, Росица Неделчева - директор на ученическото общежитие в града и Стефан Иванов - 26 годишният младеж, който подари 6 метров кръст на своите съселяни в Каменово.

Форумът е организиран от МКБППМН-Кубрат като част от „Сто поговорки - сто истини. Превенция и личностно развитие чрез фолклор и народното творчество“.  

Модераторът на форума д-р Надие Карагьозова посрещна участниците и гостите в северняшка добруджанска народна носия.

   МКБППМН-Кубрат





kubrat.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии