четвъртък, 12 май 2022 г.

Отбелязаха 130 години от основаването на читалището в Кубрат

По повод Деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, културната институция в лудогорския град са празнували патронен празник, съобщиха от Община Кубрат.


На този ден читалището е отбелязало 130 години от своето основаване през далечната 1891 година. Годишнината е трябвало да бъде миналата година, но поради COVID пандемия и ограничителните разпоредби честването е било отменено.

Гости на тържествено събитие са били кметът на Община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници - Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, председателят на читалището инж. Руси Русев, началникът на отдел „ПКСДТО" към Община Кубрат Здравко Вутов, секретарят на институцията Гинка Денчева, библиотечните специалисти Милена Димитрова, Антония Христова и Стефка Явашева, директори на училища, художествени ръководители, музиканти, самодейци, творци, местни общественици и други.

Исторически обзор за дейността на читалището от неговото основаване до наши дни е представил председателят инженер Руси Русев. Той подчерта, че въпреки съвременните предизвикателства и трудности, с които се сблъсква народното читалище, то е съумяло да се доказва и да се представя на блестящо ниво, поддържайки жив пламъка на фолклора, народно творчество и традиции.

„Винаги съм се удивлявал от силата и духа на основателите на читалището. В онези тъмни и безпросветни времена би трябвало да имаш много силен дух и воля, за да поставиш началото на една такава институция и то сред първите в държавата. Може би тук има пръст и самата съдба, защото инициаторът за реализиране на тази идея е мирови съдия Иван Чунчев, който е изпратен в тогавашното село Балбунар, престоявайки тук една година. Изглежда, че тук се намират достатъчно напредничави хора и почва за поникване на семето на духовността", сподели пред присъстващите инж. Руси Русев.

Той припомни, че сегашната сграда е била открита през 1969 година, която е много по-функционална и полезна за целите на читалищното дело. През 1971 година е поставено началото на Ансамбъла за български и руски песни и танци - безспорен връх на самодейното изкуство в историята на читалището. Председателят заяви, че обществено-икономическите промени в края на миналия и началото на настоящия век са поставили коренно различни условия за развитие на културната дейност и в частност на читалищата.

„Драстично беше намалена финансовата подкрепа от държавата. Това ни затрудни изключително много, като и досега правим усилия за самофинансиране на художествено-творческата и културно-информационната дейност. Успяваме да се справим по някакъв начин, но това ни създава много проблеми", посочи инженер Русев.

С много усилия са били реализирани три проекта - за преустройство на котелното помещение, за основен ремонт на сградата на читалището и за нови столове в голямата зрителна зала. В края на заявлението си председателят на културното поприще сподели, че работата на читалището с Общината, училищата, клубовете и други е успешна и ползотворна.

Кметът Неби съобщи, че Общината ще се ангажира със закупуването на 12 нови комплекта български носии за читалището в Кубрат.

По случай празникът на читалището на сцената в Кубрат са били изпълнени песни и танци. Тържеството е било открито с „Тракийски танц" и „Джиновски танц" от детския танцов състав с ръководител Гинка Панчева. Песни са изпели Александра Овчарова, Алекс Евгениев и Даная Драганова - възпитаници на музикалната школа към читалището. Събитието е завършило с ново авторско хоро на ръководителя на читалищният оркестър „Славяни" Румен Стоянов.





cross.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии