вторник, 10 май 2022 г.

Мъдрево представи „Хъдреллез“ в сърцето на Етър край Габрово

33-ма самодейци от Народно читалище „Нов живот-1948“ в село Мъдрево представиха традиционният пролетен обичай „Хъдреллез“ (Хъдърлез) и то не къде да е, а в сърцето на етнографския музей на открито – „Етър“ край град Габрово.

Алианският обичай, с който е прославена община Кубрат, беше показан за първи път пред родните посетители и чужденци в един от най-известните Национални обекти на България. Събитието се реализира по покана на организаторите на Регионалния музей в Габрово в лицето на г-жа Анна Шопова, както и чрез любезното съдействие на Община град Кубрат в лицето на кмета г-н Алкин Неби, секретарят на читалището в Мъдрево г-жа Нургюл Ялама и кмета на селото г-н Салим Мустафа, който е и председател на културната институция в Мъдрево.   

По време на изпълнението пред часовниковата кула на площада в етнографския комплекс изчерпателна информация представи д-р Надие Карагьозова, която има дълбоки познания, свързани с фолклора и традициите в Лудогорието. Гостенката от Кубратско представи обичаят в неговата пълнота и изящност и то в няколко стъпки, които предизвикаха интересът на публиката и посетителите в музея на открито. След края на представянето всички се хванаха на красиво българско хоро, развявайки знамената на нашата Родина и Община Кубрат.
 
На този празник вярващите също почитат целебни извори. Названието на колоритния празник произлиза от легендата за двамата братя Хъдър и Илияз – покровители на хората, животните и плодородието. Празникът на пролетта Хъдърлез е вписан в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

В края на събитието участниците получиха „Уверително“ признание и аплодисментите на всички присъстващи.





kubrat.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии