сряда, 25 май 2022 г.

Нови и утвърдени сортове зърнено-житни култури ще покаже в открит Ден на пшеницата зърнопроизводител от Кубрат

Нови и утвърдени сортове пшеница, ечемик и тритикале за сеитба 2022 г. ще бъдат показани в открит Ден на пшеницата, организиран от „Сортови семена - Разград“.

Събитието ще се проведе на 3 юни от 10 часа в опитното поле на стопанството в Кубрат, съобщи за БТА Мариела Йорданова, семепроизводител, зърнопроизводител, изпълнителен директор на компанията и организатор на събитието.

Тя посочи, че традицията „Сортови семена“ в Разград да представя в първия петък на месец юни пред земеделските производители от региона селекцията и портфолиото си от семена, е многогодишна. 

По думите й, тенденцията през последните години е за отглеждане на устойчиви на болести сортове. “Предвид разпределянето на риска, заради трудното предвиждане на агрометеорологията, се опитваме да избираме сортове от целия спектър - от много ранни до късни. В условията на променлив климат, година с година не си приличат - понякога с по-добри резултати са ранните сортове, друг път - възможност да развият напълно потенциала си за висок добив имат по-късните. Ето защо ще покажем разнообразно портофилио”, каза Йорданова. 

Тя обясни, че повече от половината сортове пшеница, ечемик и тритикале ще се покажат в България за първи път по време на открития Ден на пшеницата. “Някои от сортовете на водещи селекционни компании все още нямат търговско наименование. При нас ще бъдат показани под номера, защото са или в процес на предрегистрационно изпитване, или в процес на регистрация в Европейската сортова листа“, посочи Мариела Йорданова.

По време на събитието организаторите ще направят обзор на развитието на всеки един сорт, наблюдаван през годините, както и в условията на настоящата стопанска година. Освен подробна информация за особеностите на селекцията, ще се дадат и практически съвети за отглеждането на всеки сорт и за сортовия състав на стопанствата на клиентите. С представители на семенарската индустрия ще се коментира и темата за производствения и търговския сезон на семена висока генерация, производството и вноса им в България, предвид войната в Украйна.

След представяне на опитното поле, е предвидена фолклорна програма и томбола с награди.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии