сряда, 8 юни 2022 г.

Царската гробница в Свещари засия

Откриването на обновената Свещарска царска гробница и представянето на завършения проект “Свещари в нова светлина” се проведе днес в Историко-археологическия резерват „Сборяново“ край Исперих.

За събитието дойдоха американският посланик Херо Мустафа, министърът на културата Атанас Атанасов, проектантите, архитектите, археолозите и всички специалисти, свързани с проекта, който се управлява от Фондация „Кредо бонум“.

Царската гробница вече е с ново осветление, направено специално за от екипа на известния архитект от Великобритания Марк Сътън Вейн. Той е осветявал теракотената армия в Британския музей, абатството в Корк, едни от най-големите исторически сгради по света.

Второто откриване, както нарекоха днешното събитие, е реализирано с помощта на американския “Посланически фонд за опазване на културно наследство”. Самият проект струва над 334 хил. лв. от общо 2 млн. лв., които са дадени за реставрация и консервация на културни обекти у нас.

По време на церемонията посланик Херо Мустафа заяви, че когато е пристигнала в България преди три години, този проект едва е започвал. „Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с огромен брой находки от древността, на второ място след Италия, тази тракийска гробница се откроява със своята красота и значимост. Светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса", завърши тя.

"Много мисля за тази идея как това, което имаме като недвижимо културно наследство, наистина да се превръща в наследство", добави министърът на културата Атанас Атанасов.

"За мен то се крие в това дали когато влезеш в една гробница като тази, можеш да почувстваш нещо истински. Начинът, по който е направен този проект, със самото влизане и докосване до тази гробница, мен наистина ме накара да почувствам нещо и да се пренеса в този свят отпреди хиляди години, така че поздравявам всеки човек, който е пожертвал от времето и енергията си, за да осъществи този проект."

Министърът на културата Атанас Атанасов сподели още, че няма търпение да доведе приятелите си от чужбина, за да им покаже колко е велика България.

Свещарската царска гробница е открита съвсем случайно. В края на август 1982 г. в северния край на Гинината могила екип от Археологическия институт с музей в София и Разградския окръжен музей правят откритие, което се превръща в археологическа сензация. Ръководител на разкопките е доц. Мария Чичикова, която работи заедно с д-р Тотю Иванов.

През 1985 г. обектът става част от списъка на ЮНЕСКО.





bnr.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии