вторник, 21 февруари 2023 г.

Обновиха с евросредства екопътеката и зоната за отдих в Лесопарка в Кубрат

Обновиха с евросредства екопътеката и зоната за отдих в Лесопарка в Кубрат. Реконструкцията на обекта е осъществена с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. чрез мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” на Mестната инициативна група Завет – Кубрат, съобщиха от Областния информационен център в Разград.

 

Общата стойност на проекта е 88 223 лв. без ДДС, от които 79 400 лв. са европейско финансиране, а 8 822 лв. – национални средства. Средствата са инвестирани в ремонт на пешеходната алея и реставрацията на намиращата се по средата на екопътеката стара чешма, съградена през далечната 1972 година. По протежение на пътеката са оформени зони за отдих с туристически атракции, спортни и образователно-познавателни кътове с осигурена достъпна среда за хора със здравословни проблеми и майки с детски колички. Кът за отдих с беседка, пейки, барбекю и съоръжение за игри и спорт е изграден и на голямата площадка, намираща се в близост със сградата на „Хижата“. В началото и в края на трасето на екопътеката са разположени цветни табла, които предлагат любопитна информация за флората и фауната на района.

С реализирането на проекта са изпълнени екомерки за установяване на трайно природно равновесие в микросредата на Лесопарка. Там ще се осъществява ангажирано, отговорно и природосъобразно възпитание на младите хора с привличането им в дейности за опазване на територията, посочват от Областния информационен център.

Кметът Алкин Неби коментира, че с изпълнението на предвидените дейности тази знакова за жителите на Кубрат зона за отдих и спорт отново се е съживила. 

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии