неделя, 26 февруари 2023 г.

Конкурсът за хумор и сатира в Кубрат очаква творби на автори в хумористичните жанрове

Конкурсът за хумор и сатира очаква отново творбите на автори хумористи, сатирици и художници карикатуристи от страната и чужбина, съобщи за БТА Здравко Вутов, началник на отдел „Просвета и култура“ в Общината.

Тази година е 16-ото издание на творческата проява, която събира в края на април или началото на май хумористи и почитатели на хумора и сатирата от цялата страна и от света. Негови организатори са Община Кубрат, БНР – програма „Христо Ботев”, Съюза на българските художници, Конфедерацията на българските писатели, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий -1891” и Клубът на хумориста „Жарава” в Кубрат.

Тазгодишното издание е насрочено за 29 април, а крайният срок за получаване на материалите е до 31 март. По думите на Вутов за участие в конкурса вече са постъпили около 30 творби на автори от страната. Регламентът на творческата проява е същият. Майсторите на хумористичните жанрове могат да се включат с карикатура, кратки сатирични форми (епиграма, афоризъм и други) и стихотворение или кратък хумористичен разказ. Творбите трябва да бъдат придружени от кратка творческа биография, снимка или шарж и телефон за връзка. Материалите се изпращат до читалището или Общината в Кубрат. Награждаването ще бъде в салона на местното читалище. Пълният регламент на конкурса може да се види на сайта на общината.

Интересът към конкурса, създаден през 2007 г. по инициатива на хумористичния клуб „Жарава“ се засилва, като броят на участниците вече надхвърля над 2000, а географската карта става все по-плътна, обясни Вутов. По думите му прави впечатление многообразието на темите, търсенето на нови хрумвания и идеи. Според Здравко Вутов особено ценното е, че в творбите на повечето от представителите на жанра - писатели, поети и карикатуристи проблясва нажеженото острие на безпощадната сатира, насочено към тежките теми на ежедневието.

Той припомни, че за участие в миналогодишното издание на конкурса творби изпратиха 112 любители на смеха от всички краища на страната. Материали бяха получени и от хумористи и сатирици от Великобритания, Сърбия, Турция и Беларус.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии