вторник, 7 март 2023 г.

9% от учениците в Русе ежедневно употребяват наркотици

Само около 1% от родителите се съмняват, че децата им употребяват наркотици

7% от учениците в Русе си признават, че са употребявали наркотици. Това показва изследване в областта.

По думите на Росица Георгиева – началник Регионалния инспекторат по образование (РУО) Русе, децата са признали, че употребяват марихуана, амфетамини и хероин. Причините, изтъкнати от децата са депресивни състояния, трудност да се впишат в средата или неразбиране от родителите. Според данните на изследването, 7% от учениците в областта и 9% от община Русе заявяват, че ежедневно употребяват наркотици. Опасението на представителя на Регионалния инспекторат по образование, е, че голяма част от децата може и да не са били искрени. „Това дава сигнал да се говори по темата”, каза Георгиева. По думите ѝ само около 1% от родителите се съмняват, което познава, че те не познават децата си.

Организатор на кампанията за изсветляване на проблема с наркотиците и търсене на реални мерки е журналистът Румен Николаев. Повод да насочи вниманието си е случай с 13-годишно момиче, което вече е зависимо. „Което означава, че вече е инвалид, за който освен семейството му и цялото общество трябва да се грижи. Има пандемия, която е по-опасна дори от COVID – за наркотиците се споменава епизодично”, каза Николаев.

Той се позова на справките на КАТ, че водачите, заловени да управляват автомобили след употреба на наркотици, са повече от пияните шофьори.

„Разговорът вече трябва да премине в конкретни действия. Говори се под сурдинка, но няма действия. Идеята е хората да разберат, че съществува сериозен проблем, който касае не само здравето на децата и родителите, но проблемът е социален, защото изисква средства, които не са малко. Засегнатите са повече от тези, които си признават”, каза Румен Николаев.

dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии