събота, 15 април 2023 г.

Европейските средства допринасят за икономическото и социално развитие на община Кубрат, смята заместник.-кметът Женифер Пойраз

За община Кубрат европейското финансиране по линия на оперативните програми е източник на допълнителни ресурси, допринасящи за нейното икономическо и социално развитие и за по-добър жизнен стандарт на жителите ѝ.

Това каза за БТА заместник-кметът на общината Женифер Пойраз.

През последния програмен период община Кубрат е изпълнила редица социални и инфраструктурни проекти. Сред успешно реализираните зам.-кметът открои проектите „Патронажна грижа + в община Кубрат“ и „Патронажна грижа + в община Кубрат“ – Компонент 2 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 - 2020 г. С финансиране в размер на над 541 300 лв. от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. са извършени ремонтни работи в Средно училище „Христо Ботев“ в общинския център. По същата програма е извършен ремонт на третокласни пътища в общината на стойност 5 698 252 лв. Други над 1 116 900 лв. са вложени в реконструкция на части от улична мрежа в гр. Кубрат и с. Савин. Също със средства от Програмата за развитие на селските райони е ремонтирана сградата на общината. Главната цел на проекта бе подобряване енергийната ефективност на сградата на община Кубрат, като предпоставка за опазване на околната среда, създаване на оптимална жизнена среда, създаване на по-добри условия за развитие на икономиката и подобрен достъп до административни услуги, посочи зам.-кметът.

Тя заяви, че община Кубрат има изпълнени проекти и по договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, сключени с Държавен фонд „Земеделие“ и Сдружението с нестопанска цел „Местна инициативна група Завет – Кубрат“. Реконструирана е Екопътеката и прилежаща зона за отдих, като са изградени нови туристически атракции в Лесопарка, спортни и образователно-познавателни кътове и е осигурена достъпна среда за хора със здравословни проблеми. С европейски средства са обзаведени спални помещения в базите на детските градини в Сеслав, Точилари и занималнята на детската градина в Севар. По друг проект е доставено оборудване и обзавеждане за кухня на детската градина в Бисерци. С европейски средства за зрителната зала на читалището в Кубрат са закупени нови столове, също с евро финансиране е оборудвана залата за силова подготовка в Спортната зала в общинския център. Общината изпълни и проект „Партньорства и насърчаване на селската самобитност, традиции, култура и природа” на стойност 40 110 лв., допълни Пойраз.

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще".



bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии