понеделник, 15 май 2023 г.

Ветово посрещна татари от България и Румъния на събора „Тепреш“ /ВИДЕО/

Ветово посрещна вчера татари от България и Румъния, които се включиха в националния събор на татарската общност „Тепреш“.

Събитието събра стотици хора в местността „Лагера“ край Ветово, а организатори на празника бяха Община Ветово и сдружението на татарите „Асабай“. Специални гости на кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед бяха зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът Илхан Кючюк, зам.-председателят на парламента Филиз Хюсменова, депутатът от Русе Ализан Яхова, нейни колеги от парламента, зам.-посланикът на Турция и др.

В словото си кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед припомни, че всяка година през месец май татарската общност отбелязва празника на пролетта. Ветово има най-голяма татарска общност в България в момента, като тук живеят около 250 семейства, съхранили традициите си.

Председателят на „Асабай“ Ерхан Хюсеин сподели, че „Тепреш“ събира татарите, за да покажат, че пазят корените си и да предадат посланието на следващите поколения.

Присъстващите почетоха с молитва паметта на загиналите татари по времето на Сталин – на 18 май 1944 г. с негова заповед са депортирани над 200 000 кримски татари.

В рамките на събора фолклорни формации представиха татарски песни и танци, а възрастни жени приготвиха кулинарни тестени специалитети за почерпка на гостите.

rusemedia.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии