четвъртък, 21 септември 2023 г.

Доброволците от клуб „Емпатия“ в Кубрат зарадваха деца в конфликт със закона

Снимка: Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) - Кубрат

Доброволците на клуб „Емпатия“ към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в Кубрат този път се обединиха в подкрепа на деца в конфликт със закона.
Част от учениците, членуващи в клуба, заделиха от джобните си, за да зарадват свои връстници, съобщи за БТА секретарят на комисията д-р Надие Карагьозова.
Проявата им е част от инициативата „Един ден без джобни - превенция чрез добротворчество“. Благотворителната кауза на кубратските емпатисти още с първата си кампания през януари тази година, която беше посещение в АГ-отделението на болницата в Кубрат по случай Бабинден грабна и спечели сърцата на мнозина.

След реализирани успешни събития през годината по различни поводи, посветени на служители от различни обществени институции, уязвими социални групи (деца и възрастни), с новата проява доброволците решават да усмихнат децата от социално-педагогическия интернат с. Варненци. „Както се знае, съдбата на децата от подобни центрове не е сред най-добрите и това изисква настанените в тях там да получават по-големи грижи и подкрепа, както от страна на държавата, така и от всички специалисти от подкрепящите професии“, посочи Карагьозова.

Тя обясни, че интернатът, представен накратко, е специално училище, в което със съдебно решение се настаняват момчета или момичета, извършили противообществени прояви. В тях се осъществява корекционно-възпитателна работа с цел след завършването на основно образование правонарушителите да се реинтегрират успешно в обществото. За да зарадват възпитаниците на интерната добротворците от Кубрат подготвят за всяко дете от позитивните ученически папки с картички с пожелания, хартиени жерави, поздравителен адрес и торта, с която да се почерпят връстниците им от дома с пожелания за успешна, спокойна учебна година и да вървят по-правилния път.

Подаръците са изпратени вчера чрез учителя в интерната Орхан Солак, който е и партньор на кубратската комисия през годините. Инициативата на кубратските ученици е подкрепена и от възрастни, които са изработили декоративен стелаж за книги. „Децата, които са в подобни центрове са част от нашето общество и ние сме задължени към тях с подкрепа, грижи и всяка една позитивна стъпка, по което и време да дойде, си струва“, коментираха специалистите от местната комисия.



bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии