сряда, 24 януари 2024 г.

ЕК каза „Да“ за втори мост край Русе, отпуска близо 7 млн. евро

Европейската комисия препоръча отпускането на 6.9 млн. евро за предпроектно проучване за изграждането на втори мост над Дунав при Русе и Гюргево.

Това е половината от необходимата сума, остатъкът трябва да бъде осигурен от България и от Румъния. Страните членки трябва да одобрят инвестицията, преди тя да бъде осигурена по Механизма за свързване на Европа и ще бъде безвъзмездна за получателите.

Като координатор на предложението е записана румънската Национална административна компания за пътна инфраструктура, а заданието на проекта е предпроектно проучване и създаване на дизайн за мост над Дунав и подстъпите към него от румънска и от българска страна.

Според информация от Европейската комисия вторият мост при Русе трябва да бъде с дължина от 2 км и да има както пътни платна, така и жп линия. Предпроектното проучване включва и изграждането на по 15 км инфраструктура към подстъпите на моста от румънска и от българска страна.

Особеност на проекта, е че проучването ще бъде финансирано по военната компонента на Механизма за свързаност в Европа, което ще даде дума и на военните за параметрите на съоръжението. В описанието се казва, че мостът трябва да подобри както транспортния, така и военния трафик между България и Румъния – и двете членове на НАТО.





tvn.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии