понеделник, 15 януари 2024 г.

Фотоволтаици ще бъдат монтирани на покривите на сградите на две детски градини и на община Кубрат

Фотоволтаици ще бъдат монтирани на покривите на сградите две детски градини в Кубрат. Соларна система ще има и на сградата на общината, съобщиха от общинската администрация.

Фотоволтаичните инсталации ще бъдат изградени по проект на Община Кубрат, финансиран от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. с 977 188 лв. Предвижда се да бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, чрез изграждане на автономни фотоволтаични инсталации за производство и съхранение на електрическа енергия за подпомагане енерго нуждите на Целодневните детски градини „Щастливо детство“ и „Здравец“ и администрацията на община Кубрат. Допълнително като предложена мярка от извършено енергийно обследване, се планира подмяна на стара дървена дограма с нова високоефективна такава, посочват от общината.

От там допълват, че подобрената инфраструктура на част от обществените сгради в Кубрат ще предостави възможност за развитие на икономиката, чрез предоставяне на по-качествени обществени услуги в общината, създаване на по-добра среда за обучение и работа, а също и за постигане на приоритетите на Европейския съюз за осигуряване на чиста и зелена енергия. Дейностите по проекта се очаква да приключат през септември 2025 г.

Община Кубрат работи и по иновативен проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост - за подмяна на уличното осветление във всички 17 населени места в община Кубрат.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии