сряда, 7 февруари 2024 г.

Протестиращи изляха цистерна мляко на кръговото пред Дунав мост

Цистерна с мляко изляха на кръговото пред Дунав мост край Русе земеделските производители през втория ден на протестните си действия.

Както и вчера те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. Участниците в протеста изразиха съжаление за трудностите, които създават на останалите граждани, но бяха категорични, че това е единственият начин гласът им да бъде чут.

За сектор животновъдство настояваме ставките по т.нар. „украинска помощ“ да бъдат на същата стойност, както бяха през миналата година. За момента няма осигурен пълен бюджет. Настояваме и за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива в нашия сектор, заяви Деан Тодоров – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той изтъкна, че ако през 1989 година е имало 12 млн. овце и кози, в момента те са под 800 000. „България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме“, категоричен бе животновъдът. Животновъдите заплашиха, че ако не бъде постигнато споразумение с правителството, следващата седмица може да докарат животни в центъра на всеки областен град.

От браншова камара „Плодове и зеленчуци“ пък изтъкнаха, че държавата няма политика „нашият производител да си предлага стоката на нашия потребител“.

Освен блокада на граничния пункт, протест имаше и на кръстовището край град Бяла, в района на село Обретеник, до село Зафирово на пътя Русе- Силистра и край с. Гецово на пътя Русе – Варна.

Днес протестът ще продължи до 13:00 часа.





tvn.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии