понеделник, 25 март 2024 г.

Стотици зрители проследиха конните състезания в с. Юпер

С тържествен водосвет бяха открити конните надбягвания в кубратското село Юпер, посветени на празника Тодоровден.

Събитието, което се възобновява след дългогодишна пауза, събра вниманието на местната общественост и гости, привлечени от красотата на конните спортове.
Организатори на събитието бяха Община Кубрат и кметство Юпер, под егидата на кмета на община Кубрат, г-н Алкин Неби.

Водосветът беше отслужен от отец Симеон от град Русе, който благослови конете, жокеите и всички присъстващи. Надбягванията бяха открити от кметът на селото - домакин Добринка Димитрова. В обръщението си г-жа Димитрова благодари на всички организатори, на участниците и спонсорите, а в поздравителните си думи, в присъствието на деца в народни носии, кметът на община Кубрат, г-н Алкин Неби, пожела на всички участници спортсменска надпревара, успех и благополучие.

Събитието беше уважено от множество зрители, включително кметове на кметства, общински съветници, местни общественици и гости от различни места. Всички бяха поздравени с народни песни от групата за автентичен фолклор към Народно читалище "Напредък - Юпер 1915".
Общо 30 коня от чистокръвна английска порода от Североизтока участваха в надбягванията. В различните дистанции се състезаваха жокеи от различни населени места, като впечатлиха зрителите с уменията си и високото си ниво на подготовка.

В резултат на състезанията, в първата гара на 1200 м., победата отиде при Драгомир Димитров от село Иширково, следван от Левент Незиров от село Севар и Валентин Минчев от село Юпер. В последващите гари, конете и техните собственици продължиха да демонстрират високо ниво на майсторство и умения. Във втора гара на 1600 м. надделя конят на Валентин Минчев, следван от конете на Левент Незиров и Мюждат Изет от с. Искра. В трета гара, също на 1600 м., се класираха Иван Иванов от Шумен, следван от коня на Левент Незиров и коня на Спас Спасов от Юпер.

В четвъртата най-тежка гара на 2200 м., в която участваха общо девет коня, победител стана Мазем Юсуф от с. Бреница, следван от Мюждат Изетет и Спас Спасов.
Призови ленти в народен стил, купи и парични награди бяха връчени от различни представители на местната общественост, включително кмета на село Божурово Юджел Юсеинов, кметицата на село Юпер Добринка Димитрова, общинският съветник Елица Митева и общинския кмет Алкин Неби. Конната надпревара в местността "Червената бърчина" беше наблюдавана от около 2000 зрители.

Конните надбягвания в Юпер се превърнаха в не само спортно, но и културно събитие, което обедини любителите на конния спорт и народната култура в едно вълнуващо изживяване за всички присъстващи.



kubrat.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии