четвъртък, 5 април 2012 г.

Русенец в панамски затвор заради кокаин


Капитан роден в Русе лежи в панамски затвор
Капитан роден в Русе лежи в затвор в Панама заради намерени наркотици на кораба му.
Срещу русенеца не е било повдигнато дори и обвинение, но въпреки това вече година е лишен от свобода.


Година след задържането на българския капитан Светлозар Собаджиев /родом от Русе/ в Панама срещу него няма повдигнато обвинение. От март 2011 година той лежи в затвора, заради 169 кг. кокаин, открити на управлявания от него кораб.
Първоначално капитан Собаджиев се обърнал за правна защита към панамски адвокат, който обаче прибрал 30 хиляди долара и не свършил нищо. След съдействието на Американската асоциация на морските капитани интересите му се защитават от американски адвокати. Сумата, която те са поискали, е 50 хиляди долара. Половината от парите вече са преведени, със съдействието на Българската aсоциация на морските капитани. Другата половина обаче е непосилна за семейството му, което търси помощ за набирането на сумата. От българската държава засега той не среща подкрепа, но се надява.

В отговор на въпроси, изпратени от Дарик радио капитанът разказва, че живее в мизерни условия, има здравословни проблеми-често силно главоболие, херпес, слабост, заради свалените 25 кг. през последната година. Някакви лекарства получил от консула на България в Панама, но иначе с месеци се чака за преглед при лекар и то след заплащане на пазачите. Храната е отвратителна, казва капитан Собаджиев. Яде се предимно ориз, липсват плодове и зеленчуци. Водата се пуска един път на ден по тръба, ползва се и за миене и за къпане и пране. За пиене капитанът купува минерална, но когато няма доставка преварява водата от тръбата.

Килията, в която се намира е 3 на 4 метра, в нея са 6 човека с 5 легла. Той самият 5 месеца е спял на пода на затворническата библиотека, защото нямало места в килиите, за тоалетна ползвал бутилка от минерална вода. После си купил легло срещу 300 долара и завеси, за да се изолира от останалите. Заради ниската хигиена е пълно с хлебарки и други насекоми, а затворниците си купеват препарати срещу тях на петорни цени. Вечер в 18 килията се заключва и се отключва сутрин в 9. Излизането навън е само два пъти седмично.

„Жестоко унижение е за мен да бъда затворен без вина. Тук всички са хванати индивидуално да пренасят наркотици, а аз съм задържан заради наркотици на кораба. Корабът беше проверен в Колумбия от бреговата полиция, която даде разрешение за отплаване”, коментира още капитан Собаджиев. Той благодари на капитан Огнян Радев, който му изпратил пари, за да си купи телефон и да се свързва със семейството си. Това обаче крие риск, защото проверките са чести.

Ето какво още споделя капитанът: „Тази неизвестност и безпомощност ме убива, на моменти имам чувството че полудявам. Другите затворници ме предупреждават, че за да отида на разпит трябва да приготвя 100-150 долара за охраната.” Наетите адвокати са идвали през 2-3 седмици от януари насам и са казали, че работят по дерото, но в тази държава трябва адвокатите да докажат, че клиентът им е невинен, а не прокуратурата да докаже, че е виновен. Преди 8-9 месеца семейството на капитан Собаджиев потърсило помощ от българското външно министерство. От там пратили на капитана мейл, че има назначени двама зам.-министри по случая. Но нищо, никой не го е потърсил дори да види как се чувства. В момента приятели и роднини, както и колеги на Собаджиев събират пари за адвокатите му.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии