петък, 8 юни 2012 г.

Хъдрелез в Бисерци


алиани в кубратското село Бисерци
Обичаят Хъдрелез номиниран за "Живи човешки съкровища" 

"Хъдрелез - алиански карнавални игри" е проектът на читалище „Стефан Караджа” от кубратското село Бисерци, който ще се състезава за включване в националната система „Живи човешки съкровища“, съобщиха от областната администрация в Разград.

За регионалния етап са кандидатствали четири читалища - „Съгласие 1891" от село Осенец с проекта "Традиционни хора от Осенец - извор на красота и духовна мъдрост". Народно читалище"Нов живот 1940" от исперихското село Конево с проекта "Пеперуда и Герман по коневски - ретроспекция в бъдещето", читалище "Просвета - 1883" от село Гецово с "Капанска сватба - традиционна сватбена обредност " и читалище „Стефан Караджа” от Бисерци с "Хъдрелез - алиански карнавални игри".

Кандидатурите са разгледани и оценени от експертна комисия, председателствана от гл. ас. д- р Милена Любенова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките (БАН).

Според председателя на комисията, и четирите представени кандидатури са изключително стойностни, проектите са добре подготвени, но в крайна сметка Хъдрелез е впечатлила комисията с факта, че обичаят и днес е жива практика в народния календар на алианите, който се предава от поколение на поколение и има шансове да се пребори и в националната селекция.

"Хъдрелез - алиански карнавални игри от село Бисерци" описва най-светлия алиански празник Хъдрелез - театрализирано посрещане на лятото и сбогуване със зимата. Той се чества на 6 май, Гергьовден.

Символ на възраждащата се природа, начало на селскостопанската година, Хъдрелез отдавна се е превърнал в емблема за общността и е изключително важен за изграждане на устойчива система за съхранение на традициите и културната история на алианите.

Празникът представлява вековна практика на алианската общност и е дълбоко вкоренен в обичаите им. Неговата стойност се състои в уникалността, красотата на традицията, символиката и емоционалния заряд, който носи живата културна традиция и посланието, което отправя към поколенията.

Хъдрелез е емблематична традиция за местната общност, символ за съхранение на миналото и укрепване на родовите връзки.

През юни 2012 национална експертна комисия, назначена от Министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство.

Тези пет кандидатури ще бъдат предложени за утвърждаване, като церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за 24 юни.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии