събота, 17 ноември 2012 г.

Исперихчани си искат съкровището


Исперихчани правят подписка за свещарското злато
Новооткритото златно съкровище край село Свещари да остане в Исперих, искат жителите на града.

Това стана ясно на среща на кмета Бейсим Басри с директора на Историческия музей в града Боряна Матева, съобщиха от пресцентъра на Община Исперих.

Басри се поинтересува за възможностите находката, която дори министър-председателят разгледа в София, да остане в Исперих и да бъде изложена за туристи поради многобройни запитвания към него.
Вече е сформирана група от хора, готови да организират подписка в тази насока.

Матева разясни, че съгласно Закона за културното наследство находките от археологически разкопки се предават в държавния или общински музей, предприел теренното проучване, или в най-близкия до мястото на откриването им държавен или общински музей, в който има условия за тяхното съхраняване. „Проф. Гергова е преценила, че находката представлява национално богатство и следва да бъде предадена в НАИМ при БАН, където работи самата тя, като по този начин исперихчани и гостите на общината не успяха да видят уникалното съкровище”, каза Матеева.

На срещата се обсъди възможността кметството да поиска процедура за безвъзмездно предоставяне на Общината от страна на Министерството на културата правото за управление на Историко-археологически резерват „Сборяново” за осъществяване на дейности, свързани с опазването и представянето на културни ценности, за срок до 10 години. Съгласно Закона за културното наследство Общината може да извършва основната част от тези дейности чрез Исторически музей-Исперих.

На срещата стана ясно, че съхранението на подобни скъпоценности е твърде трудно и скъпо и е по-удачно да се пази в столицата, съобразявайки се с действащите закони и от гледна точка на сигурността. Бойко Борисов е известил Бейсим Басри, че охраната в „Сборяново” ще се засили и подобри, а кметът вече е провел среща с полицейските началници, като е гарантирал, че и общински служители ще помагат при опазване на могилите, допълниха от Общината

Матева заяви, че току-що е приключила инспекция на документите и фондовете, и нарушения от страна на музея не са констатирани. Официално становище и препоръки за по-нататъшната дейност се очакват до десетина дни. Предстои комисия за констатиране състоянието на проучванията в резервата, извършвани от всички археологически екипи. Работата на проф. Гергова също ще бъде проверена.

Исторически музей-Исперих е отправил искане до Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата за цялостна проверка на дейността на музея и на разкопките в ИАР ”Сборяново”.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии