събота, 4 април 2015 г.

Осъдиха ефективно посредник на телефонните измамници

съд-Разград
Ефективна присъда получи посредник при извършване на телефонни измами. Решението е на Районен съд-Разград, но е потвърдено от Окръжен съд-Разград и вече е влязло в сила.

Подсъдимият е от Стралджа, не е осъждан до произнасянето на тази присъда. В края на 2013 г. Иван Тинев останал без работа, преди Коледа видял залепена на контейнер обява за работа като куриер с възнаграждение от 700 лв.
Свързал се с мъж на име „Наско“ от Русе, който му обяснил че с колата си трябва да посещава различни населени места, откъдето да взема пари, дадени преди това от него на лицата като капаро за закупуване на гори и земи. Уговорили се подсъдимият да се представя като служител от Здравната каса или като пратеник на лекар. Тинев бил задължен да държи телефона си отворен при получаване на парите, за да може лицето представило се като „Наско" да чува, а когато било необходимо и да участва в разговора чрез подаване на телефона на съответното лице. Според обвинителния акт почти веднага след като започнал работа подсъдимият разбрал, че участва в измами на възрастни хора, но не се отказал.

Обвинението е за общо 4 измами на хора от Разград. От тях между 31 януари и 21 март 2013 г. взел пари и златни накити на стойност съответно: 1600 лв., 1761 лв., 4500 лв. и 656,40 лв. Общо щетите са за 8517,40 лв. От всяка от измамите у Тинев оставали по 300 лв., останалите предавал на организатора на престъплението „Наско“, който остава неустановен по делото.

Първата съдебна инстанция е осъдила Иван Тинев на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип. Пред Окръжен съд той обжалва с аргумента, че не е пряк извършител на измамите. Съдът обаче не приема защитната му теза, а счита, че ролята му в измамите е активна, действал е умишлено, съзнавайки, че с действията си поддържа невярната представа и в резултат на това пострадалите се разпореждат с процесните пари.

Съдът е постановил още на трима от пострадалите, които са завели граждански искове, подсъдимият да възстанови щетите в общ размер на 7861 лв.


dariknews.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии