четвъртък, 7 май 2015 г.

Осъдиха и баба-алоджийка

Окръжен съд – Разград
Майка на три деца и баба на шестима внуци получи условна присъда заради неплатени данъци.

Решението си състав на Окръжен съд – Разград произнесе половин час след началото на процеса. Делото срещу 53-годишната Севдия Герджик от село Драгомъж се гледа по съкратената процедура, то бе от типа „алоджийски“ – срещу жени, получавали парични преводи от чужденци срещу обещания за женитба и жалби за тежко социално положение.

Според обвинителния акт между 2010 г. и 2013 г. подсъдимата е получила от странство 57 866,10 лв., които не са декларирани пред данъчната служба. Дължимият налог по Закона за облагане на доходите на физическите лица е в големи размери – 5568,53 лв.

Севдия Герджик призна вината си и поиска по-лека присъда. За условно наказание пледира и прокуратурата, приемайки, че има превес на смекчаващите обстоятелства - пълно признание, съдействие при разследването, както и фактът, че жената помага на трите си деца при отглеждането на шестимата внуци.

След кратко заседание съдебният състав с председател Светла Робева постанови наказание от 8 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане от 3 години. Подсъдимата трябва да плати и 120 лв. разходи на досъдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии