вторник, 14 юни 2016 г.

Откриха праисторически гроб в некропола в Каменово

Откриха праисторически гроб в некропола в Каменово.

С ново откритие стартираха археологическите проучвания в праисторическия некропол в разградското село Каменово. Още в началото на проучванията археолозите разкриха гроб на човек, който държи каменна брадва, украсена с мъниста от мидата Spondylus, съобщи доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН.

праисторически гроб
Той, заедно с Димитър Чернаков от Регионалния исторически музей в Русе, е ръководител на проучванията, а зам.-ръководител е Дилен Дилов от РИМ-Разград.

Бояджиев обясни, че гробът датира от 4500 - 4300 г. пр. Хр. Той заяви, че досега откритите гробове в некропола са били на жени и на деца. Всички те лежали на лявата си страна с глави, ориентирани към изток-североизток, някои от тях организирани в редици.

По думите на Бояджиев новооткрития гроб вероятно е на мъж, тъй като до този момент всички открити при проучванията в страната каменни брадви скиптър, които са само 15, са били именно на мъже. Това обаче предстои да бъде потвърдено от изследванията на специалист антрополог.

Каменната брадва на открития в Каменово човек няма следи от употреба, тя не е оръдие на труда, нито е използвана в битка, така, че най-вероятно е символ на властта, обясни още доц. д-р Явор Бояджиев.

Археологът каза още, че екипът ще продължи и с изследването на разкритата също през миналата година част от голяма работилница за кремъчни сечива. Там е открит голям брой кремъчен материал - ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки за сечива, готови сечива и продукти на дебитажа.

Предполага се, че производственият център е стартирал дейността си през ранната каменно-медна епоха в границите на селищната могила (4800 г. пр. Хр.). Суровината е била доставяна от кариери в съседните села Равно и Топчии, а готовите изделия са били обект на дистрибуция върху цялата южна част на Балканския полуостров.

По думите на доц. д-р Явор Бояджиев се оказало, че тази работилница има много по-големи размери от очакванията на археолозите, кoито предстои да бъдат проучени.

В първия сезон на археологическите проучванията в село Каменово, които ще продължат до края на месеца е осигурено финансиране от Регионалния исторически музей - Разград, а през септември те ще бъдат със средства от Министерството на културата.



topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии