петък, 22 юли 2016 г.

Гюнай Хюсмен настоява България, а не Турция да започне ремонта на джамията в Разград

„Ще даря една от заплатите си като народен представител за започване на ремонтни дейности на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград“ – това заяви депутатът от Разградски избирателен район Гюнай Хюсмен.

Изявлението му бе част от реплика на отговора на министъра на културата Вежди Рашидов на питане на Хюсмен относно реконструкцията на покрива и цялостната фасада на храма.

В отговора си министърът припомни, че ремонтът на разградската джамия е част от Междуправителствена спогодба между България и Турция, според която българската държава трябва да ремонтира конкретни мюсюлмански храмове в България, а българската – реципрочно православни храмове в Турция.

„Аз съм български депутат, в българския парламент и точно по тази причина не мога да чакам предприемането на действия от турската страна за опазването на този културен обект“ – настоя от парламентарната трибуна Гюнай Хюсмен. Той бе категоричен, че Министерството на културата трябва да задели в следващия бюджет необходимия ресурс за започване на неотложни ремонти във вътрешната част на джамията. Хюсмен допълни, че ако това не е възможно, може да бъде отворена специална сметка, в която да се събират средства от дарения за ремонт и реставрация на „Ибрахим паша“ – Разград. Хюсмен коментира за Дарик-Разград, че след като при строежите на православни храмове в Лудогорието мюсюлмани са дарявали средства, той очаква и християните да се включат в кампания за укрепване на паметника на културата. Според Хюсмен за първоначално укрепване на сградата ще са необходими около 100 000 лева.

В репликата си депутатът благодари от свое и от името на разградчани на министър Рашидов за предприетите действия от страна на министерството за почистване на купола на джамията.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии