петък, 5 октомври 2018 г.

Условна присъда и 3000 лева глоба за бетонирането на джамията „Ибрахим паша“

Разградската джамия - „Ибрахим паша“
Подсъдимият за незаконния ремонт в джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Бюрхан Сюлейман ще търпи наказание 10 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и ще плати глоба в размер на 3000 лева. Това съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Мъжът от Дулово се е признал за виновен за продължавано престъпление по член 277а, ал. 4 от НК, като е сключил споразумение с Окръжната прокуратура в Разград, което съдът е одобрил.

Според обвинителния акт в периода от 1 до 5 август 2015 г. 41-годишният Бюрхан Сюлейман е наредил да се осъществят ремонтни работи в джамията, която е защитена територия за опазване на културното наследство.
снимка: dariknews.bg
Така са били извършени промени в интериора и подовата настилка в джамията, което представлява противозаконна дейност в архитектурно-строителен паметник на културата и недвижима културна ценност с категория от национално значение, за каквато е обявена „Макбул Ибрахим паша“ в Разград. Деянието му първоначално не е забелязано, тъй като в този период в централната част на града течаха ремонтни дейности по европроект.

В изпитателния срок са възложени със споразумението и възпитателни мерки спрямо осъдения Бюрхан Сюлейман.
Споразумението е със сила на присъда и е окончателно.
Бюрхан Сюлейман вече има една условна присъда за подобно деяние, касаещо джамията в Силистра. Окръжният прокурор Тихомир Тодоров съобщи за Дарик, че предстои в съда да бъде внесено искане за общо наказание по двете присъди, като се приложи по-тежката, наложена от Окръжен съд-Силистра – 2 години условно със срок на отлагане 5 години и глоба от 5000 лева. Той уточни, че двете условни присъди не водят до ефективна, тъй като по време на извършване на второто по хронология престъпление – разградското – мъжът не е бил осъждан.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии