четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Жълт код за студ и силен вятър в почти цялата страна

Снеговалежите постепенно ще отслабнат и до обяд в повечето места ще спрат. Над Западна България и облачността временно ще се разкъса и намалее.

В югоизточните райони валежите ще продължат и в следобедните часове все още ще са умерени. Ще духа предимно умерен, по Черноморието - силен, временно и бурен вятър от север-североизток и с него застудяването ще продължи.



Минималните температури в по-голямата част от страната ще са отрицателни - между минус 7 и минус 2 градуса, по Черноморието и в крайните югозападни райони - малко по-високи. Максималните ще са от минус 5-минус 2 градуса в Северна България до минус 1-4 градуса - в Южна, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен почти в цяла България. Предупреждението важи за областите: Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Смолян, където дневните температури ще останат под нулата през целия ден. А в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали освен ниски температури, ще духа и силен и бурен север-североизточен вятър.

Валежите ще спират, най-късно вечерта в крайните южни райони, където ще са и от дъжд, и от сняг. Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще са от минус 1 - по Северното, до 5 градуса - по Южното Черноморие. Температурата на морската вода е 10-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините в Западна България в сутрешните часове все още ще вали слаб сняг, но до обяд на повечето места ще спре, тогава и облачността временно ще се разкъса и намалее. Най-късно валежите ще спрат в планините в Източна България, там облачността през целия ден ще остане значителна. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Застудяването ще продължи и максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

В петък над много райони в Северна и Източна България облачността ще е значителна и на отделни места, главно в източните райони, ще превалява сняг. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България, но сутринта в котловините ще бъде с мъгла.

Вятърът ще отслабва, в Източна България ще бъде все още умерен до силен, от север; през нощта срещу събота в много райони ще стихне и минималните температури ще са ниски - между минус 15 и минус 10 градуса, в Южна България - до минус 5 градуса. Дневните температури в Северна България ще остават под нулата - предимно между минус 7 и минус 2 градуса, в Южна ще са между 0 и 5 градуса. От запад ще се появи висока облачност.



topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии