вторник, 11 декември 2018 г.

Спряха тока на водоснабдителното дружество в Кубрат, от общината утре канят Енергото на разговори

Енерго Про преустанови електрозахранването на административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ в град Кубрат заради неплатен дълг от над 3 милиона лева.

Това съобщават от пресцентъра на дружеството. Оттам обясняват още, че с решение на Общински съвет-Кубрат на 7 декември не е разгледано предложението на ЕНЕРГО-ПРО, а взетото решени не спомага за постигане на споразумение.


До момента споразумение не е подписано и дългът не е гарантиран от Община Кубрат. На практика местната власт в Кубрат демонстрира привидна готовност за преговори, но няма предприети адекватни мерки за погасяване на задълженията – считат от „Енерго Про“.

През миналата седмица ЕНЕРГО-ПРО предложи на Община Кубрат споразумение за разсрочване на дълга и намаление на натрупаните лихви. Очакванията са Общината, която е 100% собственик на ВиК дружеството, да стане гарант за изплащането му. ЕНЕРГО-ПРО разчита Общината да реагира до сряда, 12 декември, когато е предвидено да спре захранването на всички водоснабдителни съоръжения на ВиК „Меден кладенец“.

Действията на местната власт до момента показват липса на реална заинтересованост към крайните потребители на ВиК „Меден кладенец“. На практика социалната функция по водоснабдяването години наред се изпълнява от ЕНЕРГО-ПРО, което кредитира общинското ВиК дружество. ЕНЕРГО-ПРО счита, че е крайно време собствениците на компаниите-длъжници да поемат отговорност и да се ангажират с изплащането на задълженията, като за целта е предложило ефективно бързо решение, което Общината можеше да приеме досега - коментират от електроснабдителното дружество.

Крайната мярка за спирането на електрозахранването е продиктувана и от решението от 1 януари 2019 г. ВиК услугите на територията, обслужвана от Община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация „Водоснабдяване-Дунав“ Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“ и неговите задължения ще станат несъбираеми.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии