неделя, 28 април 2019 г.

3000 ядоха курбан за здраве в Сливо поле

За 13 поредна година жителите на Сливо поле организираха Курбан за здраве, плодородие и единение. „Мероприятието започна да се прави от помашката общност, но с времето в него започнаха да се включват всички. От 2-3 години и общинската власт много помага“ разказа един от главните организатори Мехмед Бюлюкбашев.

Той разказа, че традицията е пренесена от Родопите, откъдето са дошли преди 30-40 години и голяма част от жителите на Сливо поле-преселници, някои заради Възродителния процес, други по икономически причини.

„Вече години наред в град Сливо поле в мир и разбирателство съжителстват българи, турци, помаци, роми и татари. Разнообразието от етноси и вяра обаче не пречи на хора да живеят заедно. А идеята да се събират и да дават курбан за здраве е много добра, как да не я подкрепим. Ние няма за какво да се караме и какво да делим, а аз съм щастлив, че намирам общ език и съм приеман от всички. Слънцето грее за всички, всички в нашата община са равноправни, не искаме да делим жителите на общината, включили сме и децата да помагат“, сподели кметът Валентин Атанасов. До преди той да стане кмет общината не се е включвала в този празник.

Началото беше дадено сутринта с молебен-мевлид, на който присъстваха и гости от София. Беше приготвена храна за над 3000 души, като най-напред бяха доставени 600 порции за социалния патронаж. След това бе помислено за хората, които бяха дежурни на работа – полиция, пожарна служба и т.н.

След като всички гости се нахраниха на обяд празникът продължи с народни борби. В тях се включиха 10 клуба от Русенско, Исперихско и Разградско. Личаха имената на шампиони като Айлин Кудрет, Мехмед Гази и Гюрай Хамдиев.

В категорията „баш“ се срещнаха двамата братя Огнян и Пламен Чиликови. Опита си каза думата и кочът, който организаторите бяха приготвили за големия победител, бе вдигнат от баткото.

За пръв път тази година и имаше и мазни борби.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии