понеделник, 22 април 2019 г.

Тръгва делото срещу убиеца на Виктория Маринова

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в зала № 8 на Съдебната палата в Русе.

На 19 март окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев съобщи, че досъдебното производство за смъртта на Виктория Маринова е приключило и Окръжна прокуратура – Русе е изготвила обвинителен акт, с който единственото обвиняеми лица по делото Северин Надеждов Красимиров е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения – извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова, за изнасилване на телевизионната водеща и за убийство, извършено умишлено, по особени мъчителен начин, с особена жестокост.


Георги Георгиев посочи, че дори само заради убийството законът предвижда най-тежкото наказание доживотна присъда, но не се знае как ще процедира адвокатът на обвиняемия по време на делото и че съществува варианта при съкратено производство и самопризнания за облекчена присъда. Според Георгиев, обвиняемият е признал за всичките си престъпления, включително за изнасилването на Виктория и извършеното от него убийство. Адвокатът на Красимиров подаде молба за съкратено производство, с което отпада възможността за най-тежките присъди за обвиняемия.

Административният директор и водещ в русенската телевизия ТВН Виктория Маринова бе убита и изнасилена на 6 октомври 2018 г. до бетонната алея край Дунав, където бе спортувала. Северин Красимиров бе задържан четири дни по-късно в дома на майка си в Германия и върнат в България.

21-годишният ром бе подложен на комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, за да се установи дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Той лежа един месец в психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч, където бе наблюдаван и изследван от специалисти. Заключението им бе, че Северин страда от лека степен на умствено изоставане, има личностно разстройство, но към момента на извършване на престъплението и след това е разбирал свойството и значението на постъпките си.

На досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и даде подробни обяснения, които потвърждават становището на прокуратурата относно мотива за извършване на престъплението. Освен обясненията на убиеца, прокуратурата разполага с множество веществени доказателства, с дрехите, с които Северин е извършил престъплението и по които е открита ДНК на Виктория, с вещите, които той е взел от жертвата и се е опитал да укрие. Прокуратурата смята, че разполага с достатъчно доказателства, които доказват нейните обвинения срещу рома.



topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии