понеделник, 6 май 2019 г.

Гергьовден, Хъдърлез и първи ден на месеца Рамазан

На 6 май празнуваме Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия и Хъдърлез. Днес е и първият ден от Свещения месец Рамазан.

6-ти май е денят на Св. Георги - покровител на овчарите и стадата. Според преданията той е римски войник, християнин. Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син.

Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида.
Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.
Гергьовден, заедно с Великден той се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).
На 6 май турското население в България празнува Хъдърлез, който отговаря на Гергьовден и се приема за начало на лятото. Празникът е посветен на двама мюсюлмански светци – Хъдър и Илияз, покровители на хората, животните и плодородието.
Двамата винаги се движат в противоположна посока – ако единият върви към изток, другия върви на запад, ако единия е на север, другият държи юга. Това правят, за да помагат на хората от различните пространства. Според народната вяра те са невидими, но понякога се явяват в човешки образи и искат помощ; ако не я получат, тези, към които са се обърнали, са обречени на неуспех, а понякога и на големи беди. Двамата светци се срещат само веднъж в годината, между първи и пети май, за да си разкажат къде са били, какво добро дело са извършили, с какво са помогнали на хората.
Свещеният месец Рамазан започва за мюсюлманите по целия свят. В следващите дни до 3 юни дни вярващите трябва да се въздържат от конкретни храни и алкохол, да извършват актове на благотворителност и да четат откъс от Корана всеки ден. По време на Рамазан хората трябва да контролират гнева си, да се държат достойно, да вършат добри дела: да помогнат на хората в неравностойно положение, да упражняват социална дейност, да подобрят живота на обществото, да учат и да споделят знанията си с другите.
Постът се спазва в памет на Пророка Мохамед. Той започва с изгрева и завършва след залез слънце – сутрешното хранене се нарича сухор, а вечерното – ифтар. Който пропусне ден от поста, е длъжен да го компенсира до следващия Рамазан. В последните дни от месец Рамазан мюсюлманите внасят данък в полза на бедните и хората в неравностойно положение под формата на пари или хранителни продукти.
На 4 юни започва тридневният свещен празник Рамазан Байрам.





rodopi24.blogspot.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии