събота, 4 май 2019 г.

В Семерджиево се проведе фестивал на етносите

В Русенското село Семерджиево се проведе фестивал на етносите.

Това се случва за 15 поредна година, а този път организаторите го нарекоха Фестивал на пролетните празници на етносите от региона. В селото, в което живеят близо 1100 души, има турци, българи, татари и цигани. „Живеем, в мир и разбирателство. Хубави хора, хубаво село, усмихнати, слънчеви. Всички си живеем заедно, празнуваме си празниците, независимо на коя религия и на кой етнос.
За Великден всички заедни сядаме и поядисваме яйца и ядем козунаци, а на Байрама правим баклава и заедно си ги хапваме“ разказа пред Дарик кмета Мюжгян Халилова.
Общо 13 състава (български , турски и цигански фолкло) от Беловец, Русе, Голямо Враново и Семерджиево се включиха в днешния празник. Специални гости имаше и от Айдемир, 50 човека от Айдемир с кукерски, танцов и певчески състав изпълниха едночасова програма.

Най-интересно разбира се, беше в импровизираната кухня, където бяха представени ястия на място, типична, традиционна храна за всички етноси. Беше организирана за пръв път и изложба представяща различни етнически носии.

Гост на събитието бе народният представител от БСП Пенчо Милков, както и общинският лидер Пламен Рашев.

„Богати сте с децата, които са толкова много в Семерджиево, богати сте с това, което сте, защото заедно българи, турци, татари и роми бяхме на едно, ядох от храната на всички , за което ви благодаря“ заяви в развълнуваната си реч Пенчо Милков, който бе поканен на сцената от организаторите. Той сподели, че се чувства зареден от това, което правят децата в Семерджиево като запазване на традиция, бит и култура. Милков разкри, че след няколко дни Българската социалистическа партия, ще издигне паметник в селото на всички загинали във войните, които също не се деляли по етнос и религия защитавайки България. Милков и Рашев подари 3 български знамена – на кметството , с поздравления за всичко, което кметицата прави, на училището и читалището.





dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии