вторник, 31 март 2020 г.

Под карантина: 21-годишният Теркан Р. от Малко Враново оставил жена и дете във Франция, за да докара болните си родители

В русенско село Малко Враново, Община Сливо поле, в което до преди месец животът си течеше спокойно, в последните две седмици непрекъснато посреща гурбетчии.

 Но улиците са пусти, никой не си ходи на гости, защото заради извънредното положение всеки новопристигнал от чужбина се поставя под карантина и се затваря в къщата си.


От началото на извънредното положение за коронавируса в селото са се завърнали над 40 души - от Франция, Англия, Германия и други европейски държави. Тия дни се очакват да пристигнат още 20 от Франция.Това съобщи за БРЯГНЮЗ кметът на селото Илиян Хараламов, когото намерихме късно тази вечер, току-що прибрал се вкъщи след изнурителния ден. Цял ден е обхождал селото, където на доста порти има табелки с червен кръст и телефон на РЗИ за сигнали.

"Цял ден не съм свалял маската и ръкавиците - оплака се Хараламов. - Провел съм сигурно над 120 разговора само днес. Телефонът ми непрекъснато звъни - от общината, от РЗИ, търсят ме от други институции, съселяни."

Селото стана известно във вторник заради пристигналото от Франция семейство, което обяви на "Дунав мост", че е болно от коронавирус. Двамата съпрузи във видимо недобро здравословно състояние и температура бяха закарани от ГКПП "Дунав мост" направо в инфекциозното отделение на Русенската болница "Канев".

Синът им Теркан, който ги докарал с колата, не показал здравословни проблеми, затова не е хоспитализиран, а се е върнал в родното си село Малко Враново.

"Поставен е под карантина в къщата, където живеят баба му, дядо му и леля му, каза кметът Хараламов. - По принцип семейството има два имота тук в селото, но защо от РЗИ - Русе не го изолираха, а го събраха заедно с възрастните хора, не знам... Разбрахме се с една тяхна съседка да им купува хляб и да им закача торбичката на оградата - да не се срещат изобщо, за да не се разнася заразата. Каза ли й, че с други хранителни продукти се били запасили.

Още не мога да разбера как това момче тръгна с родителите си, за които се твърди, че са зле, и пътува с тях в колата през толкова граници... Дано да е здрав, да не се е заразил. Доколкото знам, е женен, има и дете, но те са останали във Франция. Майка му и баща му са отдавна там, работят във фирма за монтаж на асансьори. Те също са млади хора - около 40 и няколко годишни.

Днес няколко пъти говорих с представители на РЗИ, казаха ми, че пробите им се чакат да излязат късно тази вечер , за да се види дали са заразени. Дано да не са. Иначе в селото ни непрекъснато се връщат хора от различни държави - Франция, Испания, Германия. Първите пристигнаха на 11 март, два дни преди въвеждането на извънредното положение. След това още и още. Вече са над 40 души. Утре чакам още 20 да пристигнат. Всички ги поставяме под карантина.

Голяма помощ ми оказва кметът на община Сливо поле - Валентин Атанасов. С него обходихме селото и решихме на всяка къща, където има карантинирани, да поставим на портата табела с червен кръст. Както беше едно време. Да се знае кои къщи трябва да се наблюдават. А и да са спокойни останалите хора от селото. Защото, карантина, не карантина - животът си върви. Ето, преди два дни се роди детенце, 3-4-ма умряха за две седмици от свои си болести. Като свършат извънредните мерки, елате да ви разкажа повече за нашето село. Аз се гордея с него. Имаме детска градина с две групи и филиали в съседните села. Всичко ще се нареди, само да опазим хората сега и кризата да свърши", не спира да говори с надежда кметът.

Утре вероятно той сигурно пак е надянал предпазната маска и ръкавиците и е тръгнал по задачи из селото, притихнало в очакване на новозавърналите се гурбетчии. Които също ще се затворят по къщите си. Под карантина.





briag.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии