вторник, 10 март 2020 г.

Първите щъркели се завърнаха в село Божурово

Двойка щъркели вече се завърна благополучно от юг и се настани удобно в своето гнездо на улица "Христо Ботев" в кубратското село Божурово.

Чудесната новина оповести кметът на селото Юджел Юсеинов, съобщи пресслужбата на местната администрация в Кубрат. Защитените от Закона птици са изключително разпространени в селото, като общият брой на гнездата им надхвърля 15, но след късо съединение и последвали два пожара през изминалата година те вече наброяват 13.



"Село Божурово е единственото село в общината и региона с толкова много действащи гнезда и щъркели, което радва не само жителите, но и гостите ни", разказа кметът Юсеинов. След размножителният период и излюпването на новото потомство броят на птиците се увеличава значително, което нарежда лудогорското село на челни места в страната, като любима дестинация за прелетните землемери. През лятото не е рядка гледката пролетните вестители да крачат по нагорещените керемиди на покриви и сайванти, а младите птици да правят първите си опити в изкуството на летенето.




briag.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии