неделя, 3 май 2020 г.

Как заразеният с COVID-19 мъж от село Ясеновец, Разградско се озовава в Русе

Област Разград се появи на картата с регионите, в които има установени случаи на COVID-19.

Става дума за 41-годишен мъж от село Ясеновец, който към днешна дата е хоспитализиран в болница в Русе.

На 24 април екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Разград го посещава в дома му и го транспортира до МБАЛ - Разград. Там му е направен бърз тест за коронавирус, който е отрицателен. Направена му е и рентгенография. Болният обаче отказва да постъпи за лечение.

Това съобщават в отговор на запитване на телевизия КИС 13 от Правителствата информационна служба, позовавайки се на данни на Министерството на здравеопазването.

На 26 април състоянието му се влошава – появява се задух. С личен автомобил се придвижва до отделение по спешна медицина на УМБАЛ "Медика" в Русе. Там отново е направен бърз тест, който също е с отрицателен резултат. После е направена рентгенография в отделението по образна диагностика на болницата, където идват първите данни за пневмония.

Същата вечер е хоспитализиран в отделението по вътрешни болести на УМБАЛ "Медика". По повод на повишена температура до 39.5°С, на пациента е проведено изследване с PCR в частна лаборатория в Русе, където резултатът излиза положителен на 27 април. По-късно резултатът е потвърден и в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести.

След получаване на положителния резултат болният е преведен в структура за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 – в самостоятелна стая.

На 28 април екип от отдел "Противоепидемичен контрол" на Регионалната здравна инспекция в Русе извърши проверка в УМБАЛ "Медика", за да бъдат уточнени контактните лица от персонала и пациентите в лечебното заведение. Всички 15 контактни от там са с отрицателни резултати от PCR изследване, проведено в УМБАЛ "Света Марина" във Варна на на 29 април. Контактният персонал от болницата е работил с препоръчаните лични предпазни средства.

Противоепидемичните мерки спрямо контактните в дома на пациента се предприемат от Регионалната здравна инспекция в Разград. Веднага след потвърждаването на положителната проба на мъжа са взети проби и на съпругата му, двете му дъщери и брат му. Техните резултати обаче все още не са готови. Взети са проби и от медицинския персонал на многопрофилната болница в Разград. От там положителни случаи няма.





kiss13.net

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии