четвъртък, 19 ноември 2020 г.

Свилен Иванов: Не е възможно да има отделна КОВИД болница в Русе


От областта ще изпратят становището си, а решението ще вземе здравният министър

Русе няма да има отделна КОВИД болница и отделна „чиста“ болница без пациенти с коронавирус

Това е становището, което областна администрация ще изпрати на здравния министър, съобщи и.д. областен управител Свилен Иванов, цитиран от Русе Медиа. Темата е била обсъдена на работна среща днес с ръководителите на лечебните заведения в Русе.

„Изводът, до който достигнахме, че на този етап това в Русе не е възможно предвид всички обстоятелства, които бяха изтъкнати, и най-важното –наличието на персонал. Няма как да се прехвърли медицински персонал от едната болница в другата, отделно над 20 процента в УМБАЛ „Канев“ и над 10 процента в УМБАЛ „Медика“ са или болни, или под карантина. Това доста затруднява дейността на лечебните заведения“, заяви Свилен Иванов.

В същото време лимитът на леглата в Русенска област е 329, а в момента са настанени 405 пациенти. „Идеята е тези надлимитни легла постепенно да увеличат процента на легловата база и да достигнем до 50 процента. Знаете, че правителството вчера отпусна средства точно за тези болници, така че по този начин, макар да няма да има „чиста“ и КОВИД болница, в големите университетски болници половината легла ще бъдат за КОВИД“, обясни още Иванов. 

В момента над лимита пациенти има в двете университетски болници и Белодробната болница, в болницата в Бяла всички легла са запълнени, но в Онкодиспансера все още има около 20 свободни легла.

От областта ще изпратят становището си, а решението ще вземе здравният министър.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии