вторник, 1 декември 2020 г.

Забраняват на стопаните в Разградско да пускат домашните си птици извън двора

Забранява се на стопаните в област Разград, отглеждащи домашни птици да ги пускат извън двора, а водоплаващите - във водоеми, обитавани от диви и прелетни пернати.

Ограничението е част от превантивните мерки срещу птичия грип, разпоредени от Областната епизоотична комисия, съобщиха от Областна администрация.

Заседанието е свикано заради данните за нарастването на случаите на заболяването по дивите птици в Западна Европа и очакваната им миграция, включително и към България.

Сред другите предприети мерки са дезинфекция на влизащите и излизащите превозни средства в птицевъдните ферми, ползване на лични предпазни средства от персонала, предпазване на фуража от контакт със свободно живеещи птици.

Собствениците на птицевъдните ферми и стопаните се задължават да уведомяват обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета при завишена заболеваемост или смъртност при птиците.

Разпоредено е също да се проведат незабавно заседания на Общинските епизоотични комисии и да се набележат конкретни мерки, за да не се допусне заболяването да засегне птицевъдството, което е силно развито в региона.dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии