петък, 4 декември 2020 г.

Приет е Национален план за ваксиниране срещу COVID-19

"Приет е Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 на Република България", това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов

Министърът отново подчерта, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

"България ще бъде разделена на 6 района. Първоначално трябваше да се раздели страната на 7. Това са следните 6 области -  РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ- Варна, столичната РЗИ, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Бругас. Директорите на съответните РЗИ ще бъдат привлечени към Националния ваксинационен щаб и ще работат по осигуряването на ваксина и достигането й до всеки пожелал я български гражданин", обясни още здравният министър.

"Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно с множество специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на различни държави. Планът е съобразен с българското здравеопазване. Той е динамичен и съобразен с обстановката. В първата фаза за ваксиниране попадат медицински персонал, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг медицински персонал. Очакваният брой от тази група е 243 600 лица, от които 30 000 лекари и 10 000 зъболекари", поясни министърът. 

Втора фаза – педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора, МВР, АЕЦ "Козлодуй". Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.  

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци, обяви още здравният министър.

"До средата на декември очакваме да приключи доставката на такъв вид изделия и съответно България да заяви количества там

Всяка една ваксина ще се поставя от лекар, той трябва да прецени какво е здравословното състояние на всеки пациент. Ще бъдат изтградени и мобилни епики, които да покрият нуждите на цялата страна за достигане ваксината до хората. Целият ресурс на държавата ще осигури и гарантира достъпа на всеки български гражданин до ваксина.

"Ваксинационният период е проблем, който се отнася до всички ваксини. Разбира се всеки един гражданин може да се тества и с PCR, и с антигенни тестове, но не е задължително", поясни държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"След изтичането на 14-дневния период пациентът не е заразен и може да се върне на работа", отсече проф. Ангелов.

, ако това не се случи по законови невъзможности, страната ни има възможност да осигури спринцовки, разтворител и цялата логистика за осигуряване на хладилната верига", обясни още проф. Ангелов.





briag.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии