понеделник, 19 юли 2021 г.

Месо от два бика ще раздаде Районно мюфтийство-Разград за Курбан байрам

Месо от два бика ще раздаде  Районно мюфтийство-Разград утре, в първия ден на големия мюсюлмански празник Курбан байрам.

Това съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. Животните са закупени от дарения от заможни хора. Делът за даряване тази година е бил по 290 лв. – уточни той.

Двата бика ще бъдат заколени при спазване на санитарните изисквания и понеже е топло, месото – около 600 кг. – ще бъде раздадени в по-близки населени места – 350 семейства от Самуил, Радинград и Желязковец. Мюфтийството избрало бикове за жертвени животни, тъй като тази година овните били с висока цена –  до 600 лева едно животно.

Днес за мюсюлманите е денят Арифе, на който се посещават гробовете на починалите близки и се раздават питки с халва. В първия ден от Курбан байрам – 20 юли – молитвите в джамиите в Разградска област започват в 6,32 ч. с проповеди за взаимопомощ и милосърдие. Ритуалите ще се извършват при спазване на противоепидемичните мерки – увери Мехмед Аля. Джамиите ще са пълни на 50%, ще се дезинфекцират предварително. Не можем обаче да спрем хората от обичайните преградки и ръкостискания за празника – допълни Аля. Все пак той заяви, че най-важен е човешкият живот и припомни отново мъдрите слова от свещените за мюсюлманите книги: „Там, където има епидемия, не посещавайте, а ако сте на място, където има епидемия, не излизайте“.

За празника Мехмед Аля отправи пожелание хората да са по-състрадателни. „Това, което искаме за себе си, да поискаме и за ближния, не само по време на празниците, а през целия ни живот, не трябва да сещаме за хората само по време на празници, да бъде кампанийна благотворителността, според мен това трябва да бъде в целия ни човешки живот, без разлика на вяра и етническа принадлежност да си помагаме един на друг. Да бъдем хора във всеки един момент и да не забравяме че животът е преходен, нямаме нужда от оскърбяване и обиждане един, трябва да сме отзивчиви един към друг и да си помагаме с каквото можем“ – каза районният мюфтия.

Той представи новия имамин на разградската джамия „Ахмед бей“, който наследява Шакир Ахмедчиков сред деветгодишната му служба в храма. 22-годишният Семих Османов е родом от заветското село Веселец. Завършил е Средното духовно училище в Русе с отличие, в момента е студент в Анкарския университет специалност „Теология“. В момента е на дистанционно обучение.

Имаме недостиг на духовни лица и затова се радваме, когато постъпват млади хора – обясни Мехмед Аля. Към момента 14 населени места в Лудогорието са без имами. Това е както заради ниските заплати, така и заради факта, че завършилите средни духовни училища продължават висшето си образование в Турция, но не по теологични, а по други специалности – обясни Мехмед Аля.

Той съобщи още, че и през тази ваканция децата от региона имат възможност да се включат в летни Коран-курсове. Те вече са започнали в 37 населени места, в тях участват 395 деца на възраст 12-18 години.





razgrad24-7.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии