неделя, 22 август 2021 г.

На празник в Беловец

Стотици почитатели и приятели на конния спорт у нас гледаха надбягвания с едни от най-благородните и достолепни коне на Североизтока.

Красивите животни премериха сили на импровизирания хиподрум край кубратското село Беловец, съобщават от местната администрация в Кубрат.
Организатори на кушиите са общината, управата в Беловец и местни спонсори. 

Чистокръвните жребци и кобили се надпреварваха в общо пет гари. Наградният фонд бе в размер на 5000 лв., като за жокея, победител в баша, освен основната награда, бяха дадени и допълнителни 200 лв., осигурени от Ерсин Ахмед. Една от гарите беше финансирана и от местния бизнесмен Лютви Дахилов. Спортният форум бе уважен от общинския кмет Алкин Неби и председателя на Общинския съвет Хюсен Юмеров. 

Първата гара безапелационно спечели Нурай Хамил от Севар, следван от жокеите Марин Маринов и Валентин Атанасов /и двамата от бургаското село Резово/. Втората гара завоюва Мюждат Изет от с. Искра, следван от ездачите Мустафа Мехмед и Джеки Инвер от с. Чернолик. На 2400 м. Джехи Инвер изравни резултата, оглавявайки водачеството за третата гара. Втори и трети след първенеца се класираха Валентин Атанасов и Марин Маринов.

Жокеят Добрин Ганчев взе четвъртата купа за село Беловец с кобила Оливия на 1600 м. Башът в последната гара спечели Нурай Хамил, следван от Ахмед Алиибрям от с. Беленци и Валентин Атанасов от Шумен. 

На хиподрума край шосето между Русе и Кубрат бе използвана и първата старт машина за коне, внесена в България от Франция през 1993 г.

След конните надбягвания жители и гости се насладиха на песни и танци, изпълнени от самодейци на местното читалище "Светило", както и от групата за фолклорни песни на Клуб "Доверие" в с. Беловец.

Празникът на Беловец завърши с концерт-спектакъла "Девойко, мари, хубава" на Театрално-музикален център Разград, сцена "Назъм Хикмет". Ден по-рано имаше конкурс за най-вкусно и оригално маджунено ястие, с детска забава и концерт на певицата Тереза. 






bnr.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии