вторник, 21 септември 2021 г.

Седма поредна година продължават археологическите проучвания на кремъчната работилница в село Каменово

Седма поредна година продължават археологическите проучвания на кремъчната работилница в село Каменово
Разград, 21 септември /Садет Кърова, БТА/

Седма поредна година продължават археологическите проучвания на работилницата за кремъчни сечива и некропол от V хилядолетие пр. Хр. в кубратското село Каменово. На обекта, който се намира в двора на закритото училище в селото, работи екип с научен ръководител доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, съобщи археологът от отдел "Праистория" при Регионалния исторически музей в Разград и зам.-ръководител на проучванията Дилен Дилов.

Разкопките се финансират от Министерството на културата. Те ще продължат до 6 октомври.
Археологът каза, че през този сезон ще бъде разширена площта за изследване на халколитния обект, като целта пред екипа е установяването на места за конкретни дейности в кремъчната работилница.

Най-интересното и най-голямата загадка е, че кремъчната работилница и некрополът са се разраствали последователно, но в една и съща епоха - късен халколит. Едновременно хората са обработвали кремък на това място и на същото място са полагали починалите си. Върху гробовете има хиляди отломъци от обработен кремък, каза Дилов.

По думите му проучванията досега показват, че работата в кремъчната работилница наподобява възникналата хилядолетия по-късно манифактура, а изделията, произведени там, се разпространявали из целия Балканския полуостров, включително към Украйна и Италия.
Археолът припомни, че при разкопките през миналата година са открити десетки хиляди кремъци, а установените през всичките тези години кремъчни артефакти на обекта са стотици хиляди.

В работата си на терена през изминалите сезони археолозите са разкрили и останки от халколитни гробове. По думите на Дилен Дилов те са строго подредени в редове, но значението на начина на позиционирането им седем хилядолетия по-късно все още остава неясно за археолозите.



bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии