вторник, 9 ноември 2021 г.

ЛРД-Кошарна се похвалиха с добра слука от дива свиня и фазан

Ловците полагат грижи за популациите през цялата година

Добра слука от 4 отстреляни приплода на дива свиня и 7 фазана отчитат ловците от дружинката на село Кошарна, която е част от състава на ЛРС „Филип Тотю – Русе”

 Два от тях прибави в актива си председателят Светослав Спасов, който при откриването на новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч имаше слука. Късметът да отстрелят другите два приплода в последния съботен ден имаха двамата братя Сезгин и Севгин, съобщават от дружинката. 

„Четири майки има в нашите две ловища. Виждаме ги на камерите и ги пазим. В събота вдигнахме една от тях. Водеше 4 - 5 много малки, още с раирана окраска прасенца. Толкова малки приплоди по това време на годината никога досега не съм срещал”, разказа за емоцията от последния лов на дива свиня председателят на дружинката на село Кошарна Светослав Спасов. Той е категоричен, че в района бракониери вече няма: „Народът разбра, че това е наше.”

Двете ловища на дружинката се намират между две ловни стопанства – Държавно ловно стопанство „Сеслав” и държавен ловно-стопански район „Остър меч”. Това е една от причините ловците от Кошарна да се радват на много дивеч. Другата е, че ловците полагат грижи за популациите през цялата година.

От старта на новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч в района на ЛРС „ Фирип Тотю” край Русе са отстреляни 47 диви свине. Добрата новина е, че заразата от АЧС категорично си е отишла от ловищата на сдружението. Ловците не са открили нито една мъртва дива свиня и нито една от дадените за изследване проби не е дала положителен резултат за наличие на опасната зараза.

Ловците от ЛРД-Кошарна по традиция разселват и пернат дивеч. От началото на годината дивата природа в ловищата на Кошарна е обогатена с 360 млади фазанови птици.

Общо 7734 фазана са разселени от началото на 2021 г. на територията на ловно-рибарско сдружение „Филип Тотю – Русе”, съобщи специалистът по лова Николай Христов. Той уточни, че голяма част от малките фазанчета са закупени от производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” в град Русе. Разселени са и корейски фазани от държавно ловно стопанство „Дунав”.

Всяка седмица ловците от ЛРС–Русе имат по един ловен излет на този вид дивеч. До сега те са отстреляли близо 500 фазана, а според плана за ползване за целия ловен сезон ще отстрелят 3840.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии