вторник, 14 декември 2021 г.

Кубратски ученици посетиха и Португалия по проект по „Еразъм+”, почерпиха там с лютеница и сирене

В периода 5-11.12.2021 г. ученици и учители от СУ“Христо Ботев“-Кубрат, посетиха гр.Ресенде, Португалия в изпълнение на проект E.V.A. (Equality. Variety. Acceptance.) № 2019-1-DE03-KA229-059560_3 по Програма „Еразъм+“.

Темата на срещата бе свързана с общовалидните ценности, които споделят страните по света за мирно съвместно съжителство. След посещението в Мьонхенгладбах – Германия, Пярну – Естония и Газиантеп – Турция дейностите по проекта продължиха в португалския град Ресенде.

От училищното ръководство съобщават, че на посещение там са били трима ученици: Владислав Симеонов, Сара Зуини, Траяна Делева и учителите Нина Цонева, Каролина Иванова както и директорът на училището Росица Христова. Учениците бяха настанени от домакините в семейства на свои връстници.

Програмата на посещението беше наситена с разнообразни проектни и културни  дейности. В първия ден гостите бяха посрещнати с музикално изпълнение на класически инструменти от група ученици  от училището домакин AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE RESENDE, след което последваха приветствия от ръководството, запознаване с участниците, урок по португалски език и обиколка на училището. По късно всички участници присъстваха на прием при кмета на Ресенде-Manuel Garcez Trindade, получиха подаръци и се снимаха за спомен. На следващия ден страните представиха скечовете на тема дискриминация, които предварително бяха подготвили. Учениците от Кубрат представиха ситуации, които биха породили дискриминация на базата на социален статус, пол и религия на работното място и приканиха останалите участници да предложат различни варианти за справяне с тези ситуации, които обсъдиха в интересна дискусия. Като част от културната програма участниците посетиха град Гимараеш и се разходиха в стария град, разгледаха централния площад Ларго да Оливейра и Двореца  на херцозите на Браганса. Заключителните дейности бяха проведени на четвъртия ден, през който участниците участваха в уъркшоп на тема „Общовалидни ценности” и направиха оценка на срещата. Следобяд посетиха градския музей, а вечерта се забавляваха на парти в актовата зала на училището-домакин, насладиха се на ястия от националната кухня, които всички участници бяха донесли, играха игри, пяха песни и танцуваха. Българската лютеница и сирене се усладиха  на всички, а играта на тунел веднага стана любима. Разбира се, всички танцуваха и нашите български хора. Срещата завърши с посещение на красивия град Порто, където участниците посетиха Емигрантския център, Университета на Порто, центъра на града и се насладиха на топлия следобед на кея на река Дуеро.

Срещата ще остане в паметта на участниците като сърдечно събитие, на което се създадоха много приятелства, усвоиха се нови знания и се обогатиха старите.

Предстои работна среща в Сен Пиер, Реюнион,Франция през февруари 2022 г.





razgrad24-7.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии