вторник, 22 март 2022 г.

Алианите в кубратското село Мъдрево отбелязаха пролетния празник „Невруз“

След двегодишно прекъсване поради пандемията, алианите в кубратското село Мъдрево отбелязаха пролетния празник „Невруз“.

Това съобщи за БТА Нади Карагьозова, секретар на местната комисия за борба с противообществените прояви.

Поканата към нея от жителите на селото е била в качеството й на любител-краевед, който изучава обичаите на алианите и популяризира местния фолклор сред подрастващите. 

Древен и наситен с богати и интересни народни повери,я празникът Кърклар, известен и като Султан Невруз (Нов ден) изявява голяма част от бита и културата на алианската общност. От векове насам животът на хората протича в крак с природата, а в кръговрата й пролетното равноденствие, в чиято чест е Невруз, заема средищно място, защото тогава се изпраща зимата и се посреща пролетта. През пролетта се възражда природата, а с нея и надеждата на хората за по-добър живот, каза Карагьозова.  

Тя добави, че по време на празничната вечеря се изпълнява и ритуалният танц „Семах“ в съпровод на струнния инструмент саз.     

С пожелания да бъдат здрави, да имат пълни къщи и ниви с блага, Карагьозова е подарила картина на домакините, която да закачат в джема - мястото, където алианите извършват ритуалите.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии