четвъртък, 19 януари 2023 г.

И тази година единствено в Черешово ще празнуват Дядовден

Уникалният празник Дядовден ще бъде отбелязан тази неделя в русенското село Черешово.

Това е единственото място в България, където се практикува обичаят. Традицията е свързана с вярванията за здраве и плодородие и се е зародила преди повече от половин век, когато мъжете от селото решили да празнуват напук на Бабинден.

Празникът е измислен от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешили на жените да се включват.

Основен организатор на празника е Народно читалище „Христо Ботев 1926“, като събитието се реализира и с пълното съдействие на Община Сливо поле и кметството в Черешово. Местният празник преминава под мотото „Това, което дядо знае, баба не знае”. Според областният управител на Русе Анатоли Станев празникът е пример за богатството на българската култура и обичаят трябва да бъде предаден и на следващите поколения.

„Вие сте сред хората, които ни карат да се върнем към корените си и да се замислим за ценностите в живота на предците си. Така трябва да направим, че да предадем и на нашите деца тези традиции, този несломим български дух, преминал през куп изпитания“, коментира Станев.

Както повелява традицията, веселието ще започне с шествие в 11.00 часа в центъра на селото, предвождано от музиканти. После ще бъде избран „Дядо на селото”, който ще бъде окъпан за здраве на селската чешма. Най-вероятно това ще бъде отново Марин Ангелов.





ruse.news

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии