вторник, 18 април 2023 г.

Община Кубрат набляга на социални и инфраструктурни проекти, според зам.-кмета Женифер Пойраз

Към настоящия момент община Кубрат изпълнява инфраструктурни и проекти със социална насоченост, каза за БТА зам.-кметът Женифер Пойраз.

По проект за "Грижа в дома", финансиран по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" подкрепа в домашна среда получават над 115 възрастни и хора с увреждания. Стойността му е  620 295 лв. По същата оперативна програма продължава предоставянето на интегрирани социални услуги за деца и родители от уязвими групи в общината. Община Кубрат, съвместно с Агенцията по заетостта, осигурява работа на лица до 29-годишна възраст и на хора с увреждания чрез реализацията на проект "Нова възможност за младежка заетост". Финансирането е отново по ОП "Развитие на човешките ресурси", посочи зам.-кметът.

Тя добави, че през 2022 г. по линия на механизма на личната помощ Община Кубрат е осигурила работни места за лични асистенти. Към края на годината броят на асистентите е 150. Те полагат грижи за над 160 души в неравностойно положение. Успешно функционира и социалната услуга "Асистентска подкрепа", представляваща делегирана от държавата дейност. Назначени са 49 социални асистенти, които подкрепят 64 лица в неравностойно положение, допълни Пойраз.

В новия програмен период община Кубрат вече е кандидатствала с три проекта за финансиране от Програмата за развитие на селските райони. Те са за реконструкция на нови и съществуващи улици и тротоари и за подобряване на енергийната ефективност на общински сгради, в които се g предоставят обществени услуги. Третото предложение е за изграждане на фотоволтаични инсталации за производство и съхранение на електрическа енергия за подпомагане енерго нуждите на детските, учебните заведения и общинските сгради на територията на Община Кубрат, отбеляза зам.-кметът.

По думите й в процес на подготовка е проект "Основен ремонт, реконструкция, доставка на оборудване и обзавеждане и осигуряване на достъпна среда с оглед реформиране на Дом за стари хора с. Тертер" по Националния план за възстановяване и устойчивост. По процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I" отново по Механизма за възстановяване и устойчивост се подготвят също два проекта на сдруженията на собствениците на блоковете "Н. Обретенов" и "Баба Тонка".

Женифер Пойраз отбеляза още, че общинската управа в Кубрат ще продължава да кандидатства и реализира проекти, които ще доведат до подобряване на инфраструктурата в населените места на общината и ще подпомогнат за предоставянето на допълнителни грижи и социални услуги за уязвимите жители.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии