неделя, 30 април 2023 г.

Националният конкурс за хумор и сатира в Кубрат се отличава с това, че съхранява хумора като литература, каза Весел Цанков

Националният конкурс за хумор и сатира в Кубрат се отличава с това, че съхранява хумора в цялото му жанрово разнообразие, сподели за БТА председателят на журито на конкурса Весел Цанков.

Според него най-уникалното е това, че културният форум е доказал себе си през годините и е оцелял вече 16 години. „Поредното издание на конкурса отново ни смая с десетките си усмихнати лица – млади  и стари, опитни и съвсем начинаещи, та даже и детски“, каза Цанков. Той изрази задоволството си от това, че конкурсът привлича все повече млади хора, като открои груповото участие в тазгодишното издание на конкурса на 15 деца на възраст от пет до 15 години от клуба на младия хуморист „Светлини сред сенките“ към ОДК „Св.Иван Рилски“ - Казанлък.

Той отбеляза, че творбите на участниците в конкурса са многостранни. „В част от творбите на пишещите хуморици и сатирици се откроява живото наследството на Чудомир - по-народният хумор, насочен към обикновения човек. При други автори творчеството е провокирано от злободневните теми на ежедневието. Не липсват и по-експерименталните творби, както и фантастичният хумор“, каза председателят на журито. Той отбеляза още, че всички времена са си били сложни и винаги е имало какво да натъжава хората, но по думите му има една банална, но изключително вярна истина, че светът е оцелял, защото се е смял. „Наистина хуморът помага на човек да преодолее всякакви трудности. Въпреки, че тази година е много сложна и за България, и за света този нараснал брой участници в конкурса показва, че хората намират начин да се смеят над всичко онова, което ги заобикаля“, допълни Весел Цанков.

Здравко Вутов, началник на отдел „Просвета и култура“ в общината заяви, че организаторите на конкурса са срещали много трудности през годините, но това още повече ги мотивирало. По думите му интересът към националния конкурс в Кубрат показва, че хуморът и сатирата имат бъдеще. Той подчерта, че участниците в 16-те издания на инициативата наброяват над 2300. Освен едни от най-големите имена – пишещи и рисуващи в България, за конкурса творби са получавани от любители на смеха от съседна Турция, САЩ, Молдова, Сърбия, Северна Македония, Беларус.

Председателят на клуб „Жарава“ Димитър Атанасов отбеляза, че на авторите не им е много до смях в тези времена, но въпреки това всеки намира свой начин да извлече хумора от всичко.

Най-добре представилите се в 16-ото поред издание на творческата надпревара получиха своите награди на специално тържество в залата на читалището в Кубрат. За участие в тазгодишното издание на конкурса творби изпратиха над сто любители на смеха от всички краища на страната и чужбина. Майсторите на хумористичните жанрове имаха възможност да участват с карикатура, кратки сатирични форми (епиграма, афоризъм и други) и стихотворение или кратък хумористичен разказ. Творбите на участниците са оценени от жури с председател Весел Цанков и членове Митко Новков и Чавдар Георгиев.

Първата награда в раздел „Карикатура" се разделя между Валентин Георгиев от Русе и Ивайло Цветков от София. Втора награда получи Гален Иванов от Кубрат, а трета Ириен Трендафилов от Пловдив. Поощрителна награда журито присъди на Валери Александров от София.

С първа награда в раздел „Стихотворения или кратък хумористичен разказ" беше отличена Ирина Радионова от Разград за стихотворението си „Съботно сресване“. Втори е Емил Измирлиев от София, а трети – Николай Искренов, също от столицата. Поощрение получи Драгомир Богомилов от Исперих за разказа си „Особен човек“.

В категорията „Кратки сатирични форми" първа награда бе присъдена на Миле Гьоргьовски от гр. Делчево, Македония. Втората награда отиде при Васил Сотиров от София, а трета награда бе присъдена на Калин Василев от Кюстендил. Поощрението беше за Веселин Зидаров от Трявна.

Наградата на Съюза на Българските художници (СБХ)  - секция „Карикатура“ получи Димитър Атанасов от Кубрат. Председателят на местния клуб „Жарава“ беше удостоен и с наградата на „Дулинко Дулев“ на в. „Екип 7“, както и със специалната награда за епиграми на името на Радой Ралин. Наградата за карикатура на името на Велко Велков беше присъдена на Анатолий Станкулов от София. Наградата на Конфедерацията на българските писатели отиде при Милко Стойкович от Смедеревска паланка, Сърбия, а наградата на редакция „Хумор и сатира" при БНР получиха децата от клуб „Светлина сред сенките“ от Казанлък.

В деня на конкурса участници и гости имаха възможност да разгледат карикатурната изложба на Евгени Начев от Перник и общата експозиция на участници в конкурса. Националният конкурс за хумор и сатира оставя своята писмена следа в историята на Кубрат с вестник, съпровождащ всяко издание, където намират място творбите на участниците. Представителите на гилдията, които си дадоха среща в тазгодишното издание на творческата проява също получиха вестник, отразяващ инициативата.

Поздрав към организатори и участници отправиха музикантът Асен Масларски, оркестър „Славяни“ при местното читалище, Пламена Овчарова Вутова, Туана Незирова. В залата беше и ръководството на община Кубрат, начело с кмета Алкин Неби, които връчиха наградите на призьорите.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии