сряда, 3 май 2023 г.

Концерти, фестивали, фолклорни събори изпълват афиша на Майските празници на културата, организирани от община Кубрат

Концерти, фестивали, фолклорни събори и много други събития изпълват афиша на Майските културни празници, организирани от Община Кубрат, съобщи за БТА Здравко Вутов, началник на отдел „Просвета и култура“ в общината.

Той обясни, че проявите от календара на Майските празници са открити още в края на април с честване на 100-годишнината от създаването на читалището в Божурово и селищния празник на населеното място. Кубрат посрещна и пишещи и рисуващи хумористи и сатирици от страната и чужбина за 16-то издание на Националния конкурс за хумор и сатира.

На 6 и 7 май жители на населени места в общината ще представят обичая "Хъдрелез", а на площада пред общината за малки и големи ще има музика и гергьовска люлка. Местността „Равна гора“ край кубратското село Божурово на 13 май за пореден път ще посрещне любителите на фолклора за Международния фолклорен фестивал "Божурите". Самодейни колективи към читалищата в общината и гостуващи състави ще покажат красотата и уникалността на фолклорното богатство на района, който представят. С разнообразни прояви тържествено своите селищни празници ще честват Севар, Каменово, Звънарци.

Общината ще привлече многобройна публика с традиционния фестивал на групи за народни танци "Танцувай с Пагане" и с ретропарада на автомобили, посочи Вутов.

На 24 май кубратчани ще отбележат два празника - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, и годишнината от обявяването на Кубрат за град. В навечерието на празника тържествено ще бъдат наградени ученици, заели призови места на общински, областни и национални състезания и конкурси.

До кулминацията на празниците залите в читалищата и площадите в общинския център и населените места ще бъдат сцена на различни културни прояви - театрални постановки, срещи, честване на патронни празници, детски и спортни събития. Акцент в културните празници е 114-то издание на традиционния панаир, който ще се проведе от 19 до 24 май, допълни началникът на отдел „Просвета и култура“ в община Кубрат.





bta.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии