неделя, 1 януари 2012 г.

Катастрофа в Малко Враново - 300 души нападнаха линейка

Лек автомобил с четирима младежи се е забил четвъртък вечерта в електрически стълб в центъра на Малко Враново, като при удара двама души са загинали, а двама са били ранени.
Загиналите са от село Малко Враново.
Братята и техните спътници са на възраст 17 години, 18 години, 20 и 22 години.

Дошлата на мястото на инцидента линейка беше нападната от над сто техни приятели и роднини. Побеснелите мъже и жени блъскали реанимобила, счупили едно от огледалата му и крещели на екипа, че е закъснял. С риск да бъдат сериозно наранени от тълпата, медиците успели да си свършат работата професионално и да окажат помощ на оцелелите след инцидента.

Ужасяващата катастрофа станала в четвъртък към 20,25 ч. на ул. „Възраждане” в селото. Във фаталната нощ четирима братовчеди от ромска фамилия в селото, двамата от които били братя на възраст 20 и 22 г., се качили в „Опел Калибра”. Зад волана бил 20-годишен младеж, до него стоял брат му, а отзад двамата им братовчеди на 17 и 18 г. Заради високата скорост, с която ромите карали, колата напуснала платното и се ударила в крайпътен стълб

Двамата братя починали, а другите пътници се отървали, но били с много тежки травми.

Трясъкът се чул в съседните къщи и оттам наизлезли хора, които позвънили веднага на тел. 112. Справка на „Монитор” показа, че сигналът за инцидента е получен в 20,34 ч. В 20,35 ч тръгнала линейка с екип от Сливо поле. Успоредно е уведомена и полицията за инцидента.
Екипът на Спешна помощ пристигнал на мястото на катастрофата преди полицаите и заварил голяма тълпа от хора, сред която се виждала смачканата до неузнаваемост кола и четирима души, положени да лежат на тротоара

Двама мъже отворили вратата на шофьора на линейката и започнали да му крещят. Водачът дръпнал вратата, след което разбеснелите се счупили страничното ляво огледало на колата.
В това време пристигнали и униформените и укротили тълпата.
Фелдшерът Руфи Осман прегледал положените на тротоара и установил, че двама от тях нямат сърдечна и дихателна дейност. Заел се веднага да помага на оцелелите. В 21 часа за помощ е повикан и втори медицински екип.

Когато следващата линейка пристигнала в селото, фелдшерката Силвия Керемедчиева видяла на тротоара само едно тяло и направила опити за реанимация въпреки липсата на сърдечна дейност. Едва след като разбрали, че не може да му помогне, ромите й съобщили, че четвъртият пострадал е откаран от тях в близка къща. Фелдшерката заварила момчето там с „хематомни очила”, което е показател за черепно-мозъчна травма, и го откарала с линейката в русенската болница.

И четиримата пътници в колата са били братовчеди от ромска фамилия. Според чичото на двамата загинали Елемен Манасиев, който е баща и на едното от ранените момчета, причината за недоволството е забавянето на линейката. По думите му реанимобилът е дошъл чак след половин час, а би трябвало да вземе разстоянието от Сливо поле до Малко Враново – 18 км, за не повече от 10 минути.

Фелдшерът Рафи Османов обаче е категоричен, че са пристигнали за десетина минути. Пострадалите са били вече извадени от колата и поставени по земята. Двама вече са били мъртви и екипът се е заел да помогне на оцелелите, като е извикал още една линейка от Русе. "Притесних се от тълпата и виковете, но от дълго време работя тази професия и преодолях притеснението, за да свърша работата си", каза Рафи Османов. В обстановка на напрежение е работила и колежката му от русенската "Спешна помощ", която под натиска на насъбралите се роми е започнала реанимация на едното от загиналите момчета. Опитите да бъде върнат към живот са продължили 20 минути, след което линейката е взела другото по-леко пострадало момче и го довела в Русе.

Засилено полицейско присъствие имаше и в Спешно отделение на русенската болница, където се бяха събрали голяма част от роднините на пострадалите.


Ето и видео по случая:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии