неделя, 22 май 2016 г.

Кубрат бе домакин на първия ретро парад на автомобили

Общо 36 собственици на ретро автомобила и мотоциклети от цялата страна се включиха в първия ретро парад, който се проведе в Кубрат.

Събитието, организирано от Авто - мото ретро клуб „Хан Кубрат” със съдействието на общината, премина под патронажа на кмета на общината инж. Бюрхан Исмаилов.

Красивите и оригинални автомобили върнаха присъстващите назад във времето. Те бяха пристигнали от различни градове на страната - София, Варна, Стара Загора, Габрово, Карнобат, Русе, Разград, Тутракан, Исперих, Кубрат.

Преди официалния старт на събитието класическите возила направиха почетна обиколка в централната част на града, а след това паркираха на пл.”Възраждане”. Кметът Бюрхан Исмаилов изрази радостта си от факта, за първа година Кубрат е домакин на такова събитие. Той поздрави организаторите за това, че са създали празничен дух, който съответства на Майските празници на града.

Всички присъстващи имаха възможност да разгледат ретро автомобилите, да си направят снимки и да научат повече за историята на возилата от собствениците им.

Ретро возилата бяха оценявани от жури с председател Ганчо Баев от Стара Загора, и членове Павел Петров от Габрово и Павлин Петров от Кубрат.

„Купата на кмета“ спечели Лютфи Дахилов.Той се представи с реставриран мотоциклет с кош ИМЗ-М-72 от 1956 година. Дахилов получи и приза за най-оригинален и автентичен вид на второто возило, с което участва в парада – австрийски военен джип ДКВ от 1946 година.

Призът за най-стар автомобил грабна Младен Желязков от Варна за своя Москвич-401 от 1938 година. Той спечели и отличието за кола, произведена до 1945 година. За най-атрактивен автомобил бе определен Трабант-601 от 1978 година, собственост на Радослав Ангелов от Русе.

В категорията за автомобили, произведени до до 1965 година, купата получи Валентин Великов от Разград, с Фиат-850 от 1964 година. Купа спечели и Пламен Пантелеев от Русе с автомобил Фолксваген Илтис от 1968 година, в категорията за произведен автомобил до 1985 година.

Наградата за най-елегантен ретро автомобил бе връчена на Тончо Желязков от Стара Загора с Опел GT - 1.9, а за най-добре реставрирана кола, приза грабна при Пламен Веселински от Разград, със Шкода Октавия от 1963 година.

За най-добра реплика, журито отличи автомобила Спартан-МК2 от 1970 година, със собственик Емил Неделчев от Каспичан. Най-тунингованото ретро возило в Кубрат стана ВАЗ -2101, собственост на Борислав Атанасов от Варна. Наградата на публиката бе за Александра Димитрова от Кубрат с нейния Вартбург - 312.

Най-възрастният участник в първия ретро парад в Кубрат бе Мухарем Ибрям на 73 години от село Мъдрево, а най-младият - 9-годишният Борис Милев от Кубрат.

В знак на признателност организаторите връчиха плакет на кмета на общината Бюрхан Исмаилов, а за всички участници бяха осигурени грамоти и награди.

За доброто настроение на участници и публика се погрижиха рок група OLD GUNS от Русе и деца от детската музикална школа към читалището в града.



topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии