събота, 6 октомври 2012 г.

Ремонтират джамията "Ахмед бей" в Разград


Ремонтират покрива в предверието на джамията "Ахмед бей" в Разград
Ремонтират покривната конструкция на предверието на джамията "Ахмед бей" в Разград .

Ремонтът е наложителен, тъй като през последните години тя хлътна,капеше от всякъде и имаше реалната опасност да се срути, обясни районният мюфтия Мехмед Аля. Той е сезирал за проблема главното мюфтийство, след което били изпратени специалисти, които да направят оглед, а после ангажирали и фирма-изпълнител.
По думите му, покривната конструкция на предверието на джамията, чиято разгъната площ е от 185 кв.м. за последно е ремонтирана през 1974 год. Очаква се ремонтът да приключи до няколко дни. Ще бъдат положени нови греди,тачки,шпонт,черна хартия и нови керемиди. Цялостния ремонт ще възлиза на 8 600лв., като средствата са отпуснати от Главно мюфтийство.

"Ахмед бей" е единствената функционираща джамия в града.Построена е през 1542/1543 г. Строителният и надпис е единствена в България,написан на персийски език. Минарето на джамията е високо 21 метра и е смятано за едно от най-изящните в страната.

До зимата ще бъдат извършени ремонти на още 10 джамии в региона, посочи Мехмед Аля. Комисия ще определи кои религиозни храмове имат спешна нужда от ремонт, най-вече на покривната конструкция, допълни той.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии